Brasil
Internacional 15/08/2022

El Brasil comença la campanya del tots contra Bolsonaro

Si és derrotat a les urnes, l'actual president perdrà la immunitat i podria acabar amb un judici obert per les múltiples denúncies que afronta

Meritxell Freixas
3 min
Una pancarta contra Bolsonaro, aquest dijous al Brasil

BarcelonaAquest dimarts, 16 d’agost, comença oficialment la campanya per a les eleccions presidencials del Brasil del 2 d’octubre. Per arrencar motors, l’expresident Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (PT); el seu company de fórmula Geraldo Alckmin, del Partit Socialista Brasiler (PSB), i representants de les centrals sindicals faran l'acte inaugural en una fàbrica, perquè la intenció dels petistes és recuperar les arrels treballadores del seu líder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lula i Alckmin disputen el govern a l’actual mandatari, l’ultradretà Jair Bolsonaro, del Partit Liberal (PL), en uns comicis d’alta expectació i que, si els pronòstics es confirmen, retornaran el poder a l’esquerra moderada. L’últim sondeig del centre d’investigació Datafolha, de finals de juliol, diu que Lula manté el lideratge a la primera volta amb un 47% d’intenció de vot, mentre que Bolsonaro apareix en segon lloc amb un 29%. 

En joc hi ha la possibilitat d’arrabassar el poder a l’extrema dreta i, per aconseguir-ho, Lula (i el PT) no ha dubtat en apostar per seduir el votant de centre i moderat de la mà de qui va ser el seu rival a les eleccions presidencials del 2006. Alckmin, d’essència conservadora, va integrar el sector que va promoure l’impeachment contra Dilma Rousseff i el procés judicial contra Lula. Ara ha hagut de canviar de domicili polític i passar de la dreta del Partit de la Socialdemocràcia Brasilera (PSDB) al centre del PSB. Un moviment que ha facilitat el sorgiment d’una coalició que agrupa 9 dels 25 partits que poden donar suport a algun aspirant a la presidència, i que va més enllà de l’esquerra i centreesquerra per sumar els moderats. “És l’aliança més àmplia que ha fet el PT en unes eleccions i Lula ha invertit molta energia en aconseguir-la aplicant-la també a l’elecció de governadors estatals que se celebrarà el mateix dia”, explica l'analista política de la Universitat d’ABC de São Paulo Maria Caramez Carlotto. “Hi ha hagut una divisió de l’esquerra política entre els que volien fer front al bolsonarisme a través d’un front ampli i democràtic i els que defensaven un front d’esquerres que prioritzi el pols contra el neoliberalisme que Bolsonaro ha accentuat”, afegeix. 

Segons Carlotto, el “consens” ha sigut construir un front ampli que posi èmfasi en l’eix econòmic. El programa del PT es compromet a superar l’estat neoliberal i consolidar un estat del benestar al Brasil. Entre les propostes més rellevants hi ha la de posar fi al límit pressupostari; l’augment del salari mínim; una reforma laboral que modifiqui la instaurada per l’expresident Michel Temer, i revertir els avenços en les privatitzacions de Petrobras, Eletrobras i Correus. 

Pèrdua d’immunitat

El Brasil fa molts mesos que viu de manera intensa un clima de precampanya que s’accentua davant les conseqüències que pot tenir per a Bolsonaro el triomf de Lula. Una derrota li suposaria perdre la immunitat que li brinda el càrrec presidencial. Durant el seu govern, ha estat denunciat en diverses ocasions per presumptes irregularitats i escàndols de corrupció, però fins ara cap ha transcendit pel seu càrrec. Tot i que públicament ha assegurat diverses vegades que no anirà a la presó, segons la premsa brasilera, tem ser investigat i que la causa judicial afecti també la seva família. “La possibilitat que sigui enjudiciat és molt gran, per això està buscant maneres de mantenir-se impune com la creació d’un mandat de senador vitalici per a expresidents o un exili”, apunta Fabricio Pereira, professor de ciència política de la Universitat Federal de l’Estat de Rio de Janeiro. Una altra de les tàctiques passa per sembrar dubtes sobre el sistema electoral, fet que li ha costat un recurs per part de la Fiscalia. “És un comportament molt similar al de Donald Trump, i són maneres de pressionar en el sentit de la suspensió de les eleccions i de restringir el pròxim govern”, afegeix Pereira.

Per a l’acadèmic, el Brasil afronta “el moment més polaritzat de la història del país”, però es tracta d’una divisió “fabricada per l’extrema dreta, part de les elits i dels mitjans de comunicació”, diu. Carlotto afegeix que la polarització “és la naturalesa” del sistema polític brasiler, però la novetat –aquest cop– és que “ara un dels pols és obertament antidemocràtic i antisistèmic perquè no respecta les regles del joc”. 

stats