Internacional 01/01/2019

Bolsonaro estrena “el Brasil i Déu primer”

El nou president pren possessió amb una agenda ultra i el compromís de combatre la “ideologia de gènere”

Marta Rodríguez
3 min
Bolsonaro estrena “el Brasil i Déu primer”

BarcelonaLa ultradreta ja governa al Brasil de la mà de Jair Bolsonaro, que ahir més que assumir la presidència va inaugurar una nova era en la vuitena economia mundial. Durant la llarga cerimònia d’investidura, i per si n’hi havia algun dubte, el nou president va desplegar la bandera ultra, amb constants referències religioses i al nacionalisme que el van fer guanyar amb comoditat les eleccions de la tardor i va omplir els seus discursos -en va fer més d’un- amb amenaces als qui considera nous enemics a batre els pròxims quatre anys de mandat.

Exultant, emocionat, atent a una multitud que l’esperava a l’enorme Esplanada dels Ministeris de Brasília, Bolsonaro va arribar a bord d’un Rolls-Royce descapotable acompanyat de la seva dona, Michelle, amb tota la parafernàlia i aliè a les mesures inèdites que les autoritats havien desplegat per evitar algun ensurt, com l’atemptat que el va deixar a l’hospital a la recta final de la campanya. El dia acompanyava per fer agraïments -per estar viu, per haver guanyat a les urnes- i per demanar ajuda divina. “El Brasil en primer lloc. Déu en primer lloc”, va exclamar quan jurava la Constitució, en una equació que el confirma definitivament en l’òrbita de l’actual inquilí de la Casa Blanca, que dos anys abans va inscriure en lletres ben grosses allò de l’America first. A Bolsonaro, un paracaigudista a la reserva de 63 anys, ja l’han batejat com el Donald Trump brasiler, un apel·latiu amb què tots dos se senten còmodes i que van confirmar les felicitacions i bons desitjos que es van dedicar a través de Twitter. El brasiler pretén esborrar-se a poc a poc d’organismes i pactes internacionals i optar per una unilateralitat que l’allunyi, per exemple, del Mercosur i dels acords pel clima.

Simpatitzants de Bolsonaro posant davant d'un tanc amb la bandera brasilera, a Brasília

Bolsonaro és conscient que deu la seva victòria al que es coneix com les tres B: Bíblia -catòlics i sobretot evangelistes-, bales -seguretat- i bestiar -terratinents-. Són els tres sectors que van apostar per ell quan ningú hi confiava. Per això, i ja amb la cinta presidencial penjada al coll, ahir va prometre “deslliurar-se del socialisme i del políticament correcte” per impulsar “el valor de les famílies i el respecte per les religions i les tradicions judeocristianes”, que són l’arrel del país, va dir. No és l’únic gest de complicitat amb els ultrareligiosos que l’avalen, perquè ha nomenat una pastora evangèlica per al ministeri de Famílies i Drets Humans. Els col·lectius LGTBI i feministes fa mesos que alerten que s’acosten temps foscos per als seus drets i reivindicacions, i Bolsonaro els va donar la raó refermant la voluntat de combatre la “ideologia de gènere” i el feminisme, tot i obviar que el Brasil és un dels països amb una taxa més alta de feminicidis i violència masclista.

La B de bales fa referència a la seguretat: el nou president és partidari de flexibilitzar els requisits per comprar armes i acabar amb els que “criminalitzen els policies”, va dir, sense fer cas dels advertiments d’Amnistia Internacional, que acusa els agents d’actuar fora de la llei i d’executar joves negres que viuen a les faveles. Anteriors governs van treballar exactament en la línia contrària, per treure de la circulació pistoles i rifles que campen lliurement pels carrers i alimenten les altes xifres de violència i mortalitat als barris desfavorits. Però com Trump, Bolsonaro considera que una societat armada és una societat segura. Exmilitar a la reserva, 7 dels seus 22 ministres són ex alts càrrecs de l’exèrcit, alguns dels quals nostàlgics sense complexos de la dictadura militar. Com ell.

Seguretat i corrupció són els dos grans problemes que més amoïnen una societat tipa de veure com tots els partits sense excepció es veuen esquitxats per corrupteles. El mateix expresident Lula da Silva és actualment a la presó complint 12 anys per haver cobrat suborns. Sérgio Moro, el jutge que el va perseguir i empresonar, és ara el nou ministre de Justícia, un gest que per a Bolsonaro és la prova de la fi dels “privilegis” dels governants. Però d’altres hi veuen la recompensa per haver-li tret de sobre un rival imbatible.

Bolsonaro va anunciar reformes en educació i fiscals, i inclou al seu programa posar fi a la complicitat amb els camperols que des de fa anys lluiten per gestionar el tros de terra que treballen, l’assot dels seus amics terratinents. L’agenda Bolsonaro.

stats