Internacional 31/03/2023

"Una broma de mal gust": Rússia, a la presidència del Consell de Seguretat de l'ONU

La rotació mensual del càrrec situarà Lavrov al capdavant de l'organisme i li permet marcar l'agenda

3 min
El Consell de Seguretat de l'ONU, en una sessió aquesta setmana.

BarcelonaEl Consell de Seguretat de l'ONU té com a missió principal "mantenir la pau i la seguretat internacionals". Però a partir de demà, 1 d'abril, la presidència d'aquest organisme estarà en mans de Rússia, el país que ha iniciat la guerra més gran en territori europeu des de la Segona Guerra Mundial i que té el president acusat de crims de guerra al Tribunal Penal Internacional. Des de fa dies, membres del govern ucraïnès han posat el crit al cel per aquesta "broma de mal gust", però el sistema d'organització de les Nacions Unides no s'ha alterat: la presidència del Consell de Seguretat es rota mensualment entre els seus 15 membres i aquest mes d'abril li toca a Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'últim cop que el govern rus va ostentar la presidència va ser precisament el febrer del 2022, el mes en què va llançar la seva invasió militar a Ucraïna. Aquesta posició li atorga el poder de convocar sessions del Consell de Seguretat sobre els temes que la presidència decideixi, i Rússia ja en té tres de previstos. El 10 d'abril ha convocat una sessió informativa sobre "els riscos que sorgeixen de les violacions dels acords que regulen l'exportació d'armes i equipament militar". Queda clar que l'objectiu principal d'aquest punt de l'agenda marcada per Moscou és denunciar el subministrament d'armes a Ucraïna que duen a terme els Estats Units i l'OTAN des de l'inici de la invasió. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, oficiarà com a president del Consell durant aquest debat.

Les altres dues sessions que la presidència russa ha posat en l'agenda d'abril són una sobre "el multilateralisme efectiu" i una altra sobre el Pròxim Orient, que també seran presidides per Lavrov. A part d'això, l'agenda del Consell de Seguretat de l'ONU mantindrà les convocatòries rutinàries que tenia previstes, principalment sessions informatives sobre algunes missions de pau de l'ONU a diversos països.

"La presidència de Rússia al Consell de Seguretat de l'ONU aquest 1 d'abril és una broma de mal gust. Rússia ha usurpat el seu seient, està duent a terme una guerra colonial, el seu líder és un criminal de guerra buscat pel TPI per segrestar criatures. El món no pot ser un lloc segur amb Rússia al Consell de Seguretat de l'ONU", deia a Twitter el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba.

Ucraïna ja ha avançat que no pensa participar en cap sessió del Consell de Seguretat durant aquest mes que està presidit per Rússia. El govern de Kíiv no és membre del Consell, però sovint se l'ha cridat a participar-hi per informar sobre temes relatius a la guerra, i per això hi ha intervingut. Diu que no pensa fer-ho mentre Lavrov estigui a la tribuna presidencial.

Els cinc membres permanents del Consell són Rússia, els Estats Units, el Regne Unit, França i la Xina. Els deu membres no permanents ho són per un període de dos anys i en aquest cas són el Brasil, el Japó, Suïssa, Malta, Albània, l'Equador, el Gabon, Ghana, Moçambic i els Emirats Àrabs Units (EAU).

Durant aquest últim any de guerra, la Xina s'ha posicionat dins del Consell al costat de Rússia, mentre que Moçambic, el Gabon i els EAU han mantingut una posició neutral respecte del conflicte a Ucraïna. La resta de membres sí que s'han mostrat crítics amb la invasió russa, tot i que el Brasil de Lula da Silva avança a poc a poc cap a la neutralitat en el seu intent de jugar un paper més pròxim a la mediació.

Aquest divendres, just un dia abans de l'inici de la presidència russa, el Consell de Seguretat de l'ONU debat la instal·lació d'armament nuclear rus a Bielorússia, que va anunciar durant el cap de setmana el president de Rússia, Vladímir Putin. Al mateix temps, l'alt comissionat de l'ONU per als drets humans, Volker Türk, presenta el seu informe sobre l'impacte de la guerra d'Ucraïna sobre els civils.

stats