Internacional 27/02/2019

Buhari és reelegit president de Nigèria amb el rebuig de l'oposició

L'exgeneral ha obtingut 15,2 milions de vots i ha derrotat Atiku Abubakar, amb 11,2 milions

Ara
2 min
Buhari en celebrar la seva proclamació com a guanyador a les eleccions de Nigèria, aquesta matinada.

BarcelonaEl president de Nigèria, Muhammadu Buhari, que ha estat reelegit per a un segon mandat, ha assegurat que se centrarà en combatre la inseguretat i la corrupció, a més de modernitzar l'economia del país.

"El focus es mantindrà en la seguretat, l'economia i la guerra contra la corrupció", ha explicat el mandatari en un discurs emès a la televisió pública poc després que la Comissió Electoral Nacional Independent (INEC) divulgués els resultats finals dels comicis de dissabte.

Buhari, de 76 anys i líder del partit governamental Congrés de Tots els Progressistes (APC), va vèncer en 19 dels 36 estats, mentre el seu rival Atiku Abubakar, líder de l'opositor Partit Democràtic Popular (PDP), ho va fer en 17 estats i la capital política, Abuja.

Buhari va obtenir gairebé de 15,2 milions de vots, i Abubakar poc més d'11,2 milions, segons el comunicat de la comissió electoral. La participació en els comicis va ser baixa, ja que dels 82.340.000 electors registrats, el "nombre total de votants acreditats" es va situar en 29.360.000, un 32%, 14 punts menys que als comicis de fa quatre anys.

En les seves declaracions des de la seu de l'APC a Abuja, Buhari ha agraït als nigerians que li hagin tornat a donar "l'oportunitat" de dirigir el país i ha elogiat els seus companys de partit. El cap d'estat va expressar també la seva tristesa pels violents incidents que es van produir durant els comicis, que, segons observadors d'associacions civils, van ocasionar almenys 39 morts.

"Les agències de seguretat intensificaran els seus esforços per protegir els votants durant les eleccions del 9 de març", va declarar Buhari en relació a la cita electoral en què es triaran els governadors i els legisladors estatals.

L'oposició titlla els resultats d'"inacceptables"

El PDP rebutja els resultats considerant-los "incorrectes i inacceptables", segons el president del partit, Uche Secondus. Buhari haurà d'enfrontar ara algunes de les promeses incomplertes del seu anterior mandat, com combatre la corrupció, un atur galopant, millorar l'economia -la més gran de l'Àfrica- i la seva incapacitat per derrotar el grup jihadista Boko Haram.

El nord-est de Nigèria fa anys que està sumit en un estat de violència provocat per les accions de Boko Haram, que des del 2009 lluita per imposar un estat de tall islàmic al país, de majoria musulmana al nord i predomini cristià en el sud. Aquest conflicte ha causat més de 20.000 morts i ha provocat el desplaçament d'uns dos milions de persones.

stats