Internacional 03/07/2013

La justícia turca anul·la el projecte de construir un centre comercial al Parc Gezi d'Istanbul

Aquest projecte urbanístic del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, va despertar les manifestacions del mes passat al país

Reuters
2 min

BarcelonaUn tribunal de Turquia ha cancel·lat el projecte de construcció d'un centre comercial al Parc Gezi d'Istanbul, el principal motiu de les manifestacions al país contra el govern del primer ministre Recep Tayyip Erdogan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió arriba després de les manifestacions dels opositors a la reforma i la repressió per part del govern d'Erdogan a la plaça Taksim d'Istanbul i a d'altres ciutats del país.

La sentència del tribunal suposa un fort revés per a Erdogan i una victòria per als grups socials i polítics oposats al projecte.

El tribunal va decidir-ho a principis de juny, en plena repressió de les manifestacions, i no se sap per què no ho ha fet públic fins ara, segons afirma un advocat dels manifestants.

El projecte de transformació del Parc Gezi en un centre comercial va esdevenir un símbol de lluita per als opositors d'Erdogan contra el que consideraven una manera d'actuar "prepotent" per part del govern. La policia va utilitzar gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar les masses de la plaça Taksim i a altres ciutats.

Erdogan va anunciar el 14 de juny que el seu govern esperaria que el tribunal prengués una decisió abans de continuar amb el procés de transformació del parc Gezi.

El parc, un dels pocs espais verds que queden a Istanbul, es va convertir en una zona improvisada d'acampada ocupada per milers de persones per evitar el projecte urbanístic d'Erdogan.

Segons l'Associació Mèdica de Turquia, quatre persones van morir durant les protestes i unes 7.500 en van resultar ferides.

Els més crítics amb el govern turc consideren que Erdogan s'ha decantat durant els darrers anys cap a posicions més islamistes. El primer ministre va acusar els manifestants de "terroristes" i "vandàlics que desafiaven un govern escollit democràticament".

stats