Internacional 28/04/2015

Caos i saquejos a Baltimore després del funeral d’un jove negre mort sota custòdia policial

Almenys 25 arrestats i 15 policies ferits en una protesta violenta per la mort de Freddie Gray, sota custòdia policial. El governador de l'estat nord-americà Maryland declara l’estat d’emergència

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonBaltimore s'ha enfonsat en el caos aquesta matinada, hores després del funeral del jove negre Freddie Gray, que va morir sota custòdia policial el 19 d’abril. Les noves protestes racials s’han fet més violentes, amb saquejos i incendis de locals comercials i cotxes policials.

Els disturbis han deixat almenys 15 policies ferits i uns 25 detinguts. El governador de Maryland, Larry Hogan, ha declarat l’estat d’emergència, i l’alcaldessa de Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, ha establert el toc de queda entre les deu de la nit i les cinc del matí durant una setmana. També s'ha desplegat la Guàrdia Nacional, i els estats veïns han enviat reforços policials.

Baltimore s’ha encès com ho va fer en el seu dia Ferguson. Les tensions racials als Estats Units persisteixen davant de diverses actuacions policials contra homes negres considerades abusives. Gray, de 25 anys, és l’últim cas més de recent d’una sèrie d’atacs a afroamericans d’arreu dels Estats Units que han mort a mans de la policia. La seva mort va arribar tot just 15 dies després de la de Walter Scott a North Charleston (Carolina del Sud), que va rebre diversos trets a l’esquena mentre fugia de la persecució d’un agent.

Foc i destrucció

"Moltes generacions han ajudat a construir aquesta ciutat perquè sigui destruïda per brètols", ha assenyalat l'alcaldessa Stephanie Rawlings-Blake en una roda de premsa. D’altra banda, la nova fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, que va assumir el càrrec ahir, ha assegurat en un comunicat que enviarà tota l’ajuda que necessiti la ciutat.

La nova escalada de violència s’ha iniciat hores després del funeral de Freddie Gray a l’església New Shiloh, al nord-oest de la ciutat. Hi han assistit més de dues mil persones. Segons la policia de Baltimore, un grup de joves ha començat a llançar pedres i ampolles contra els agents de seguretat. Més tard, han destrossat i saquejat locals comercials, i han incendiat un edifici en construcció.

stats