Internacional 20/02/2015

Carn d'elefant i el cap d'un lleó per als 91 anys de Mugabe

El president de Zimbàbue celebra el seu aniversari amb 20.000 persones en un balneari de luxe

Marta Rodríguez
2 min
Un Mugabe eufòric, en una imatge del 2007. ALEXANDER JOE / AFP

BarcelonaAmo i senyor de Zimbàbue des de fa més de tres dècades, el vell Robert Mugabe continua fidel a les tradicions i a finals de mes, celebrarà amb tota mena de luxes el seu aniversari. Aquest dissabte 21 de febrer, el president del país africà complirà 91 anys i farà una gran festa, com acostuma a fer, sense problemes de pressupost, malgrat que tres quartes parts dels seus conciutadans viuen per sota del llindar de la pobresa. La jornada és festiva perquè ell mateix s'ha encarregat de marcar-la en vermell al calendari per afegir-se una aura èpica: és el dia en què s'insta la joventut a fixar-se i inspirar-se en la biografia d'aquest home.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mugabe, el llibertador de l'antiga Rhodèsia reconvertit en dictador, ha citat els seus amics, familiars i autoritats del país a les impressionants Cataractes Victòria, compartides amb Zàmbia, un dels punts més turístics de la regió reconegut com a patrimoni de la humanitat per la Unesco. En total, 20.000 convidats, segons les xifres del diari local 'The Chronicle', que tindran les portes obertes de l'hotel Elephant Hills Resort, amb club de golf i balneari exclusius que val entre 150 i 300 euros la cada nit.

Segons publica el diari, el menú de la festa inclourà carn d'elefant, búfal i impala, un antílop molt comú a l'Àfrica austral que ha molestat els grups animalistes perquè consideren que és una tria "contrària a l'ètica".

Els animals salvatges que se serviran són donacions d'un ric granger de la zona, Tendai Musasa, que ha justificat el regal com una "forma de donar suport a la comunitat i per garantir un ambient festiu". Mugabe rebrà, a més, un cap de lleó, que és el símbol amb el qual es coneix al país l''oncle Bob'. En total, 100.000 euros només en la graellada del menú, amb el compromís que si en sobra, es repartirà entre els ciutadans de les viles del voltant.

Cada any, una festa més cara

Les festes d'aniversari de Mugabe són tot un clàssic de l'estiu austral africà. L'any passat el president no va dubtar a gastar-se gairebé 750.000 euros en la celebració especial dels 90 anys, que es va fer en un estadi de futbol a 70 quilòmetres al sud de Harare, la capital. Un any abans, per acomiadar la dècada dels 80, Mugabe va fer que les arques públiques li paguessin unes celebracions valorades en mig milió d'euros i en què va bufar les espelmes d'un pastís que pesava, exactament, 89 quilos, a un per cada any que complia el vell president.

Mugabe és el líder africà més antic en actiu, i malgrat que la rumorologia insisteix que l'edat i la salut li estan passant factura, les seves aparicions l'acaben desmentint. De fet, fa tot just unes setmanes, el vell dictador va ser escollit com a president de la Unió Africana.

Quin és el secret per a una vida tan llarga? "Ningú arriba a vell si ets un faldiller, un borratxo o un fumador empedreït", respon sense dubtar un seguidor de l''oncle Bob'.

stats