Internacional 04/01/2014

La carta de Mas als líders europeus, portada de l''EU Observer'

El diari especialitzat en la Unió Europea destaca la demanda del president "en un context de forta resistència al seu pla"

Ara
2 min
captura euobserver

BarcelonaLa carta que el president Mas ha enviat als líders de la Unió Europea comunicant-los l'acord per realitzar una consulta el 9 de novembre és el tema d'obertura de l''EU Observer', un diari digital centrat en notícies de la Unió Europea. Amb el títol 'Catalunya demana als líders de la UE que donin suport a un referèndum legal', la notícia explica que la carta de Mas s'emmarca en un context de "forta resistència al seu pla per celebrar un referèndum al novembre".

La informació posa l'accent en la negativa de PP i PSOE a acceptar la consulta, amb l'argument que aquesta és contrària a la Constitució, i destaca les declaracions del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en el sentit que "la consulta no es farà". També recull les declaracions del ministre d'Economia, Luis de Guindos, assegurant que els inversors descarten un procés secessionista a Catalunya.

Davant d'aquestes postures, el diari explica que Mas "creu tenir el mandat popular i els mecanismes legals per tal que la votació es dugui a terme". La publicació explica que els "partits separatistes" van guanyar les últimes eleccions, i que els partits favorables "al dret a decidir de la regió" van obtenir dos de cada tres escons al Parlament.

El diari remarca que el 55% dels catalans volen la independència del país i que els "líders europeus fins ara no s'han pronunciat sobre un eventual suport a la secessió". A més, apunta que la carta de Mas ha estat enviada als caps de govern, però no a les institucions europees, "que sí que s'han pronunciat. En resposta a les preguntes d'alguns parlamentaris europeus, la Comissió Europea ha dit que Catalunya hauria de deixar la Unió Europea abans d'intentar tornar a formar-ne part".

stats