Internacional 09/10/2019

La Casa Blanca boicoteja el procés d''impeachment' a Trump

Ni Trump ni el seu govern col·laboraran en una investigació que veuen partidista i inconstitucional

Ara
3 min
Donald Trump, aquest dimarts a la Casa Blanca.

BarcelonaLa Casa Blanca ha declarat la guerra al Congrés dels Estats Units. El xoc entre l'executiu i el legislatiu és obert: l'administració de Donald Trump ha difós aquesta nit de dimarts una carta en què considera que el procediment d'impeachment obert pels demòcrates és "partidista" i contrari a la Constitució, per la qual cosa ni Trump ni el seu govern hi col·laboraran. Unes hores abans Trump ja havia vetat la compareixença de Gordon Sondland, ambaixador nord-americà davant la UE, que és una figura central en l'escàndol per les suposades pressions del president al seu homòleg ucraïnès per perjudicar el seu futur rival a les eleccions del 2020, el demòcrata Joe Biden.

L'advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, ha adreçat una carta de 8 pàgines a la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, en què assegura que la investigació "no té cap base constitucional legítima". L'advocat acusa els demòcrates de voler capgirar els resultats de les eleccions del 2016 i pretendre "privar el poble nord-americà del president que han elegit lliurement".

Pelosi ha reaccionat al contraatac: "Els esforços continuats per amagar als ulls dels nord-americans la veritat dels abusos de poder del president seran considerats noves proves d'obstrucció". La líder demòcrata adverteix Trump que "no està per sobre de la llei i haurà de retre comptes".

Els bastons a les rodes a la investigació poden complicar les coses al president nord-americà, que si insisteix en aquesta via pot veure com el procés de destitució es basa precisament en l'acusació l'obstrucció.

El veto al testimoni de l'ambaixador davant la UE, que havia de comparèixer dimarts davant del Congrés, va ser el gest que va obrir la guerra. "M'encantaria enviar l'ambaixador Sondland, un autèntic bon home i bon nord-americà, a testificar, però desafortunadament estaria testificant en una farsa de judici totalment arreglat, en què els drets dels republicans han estat eliminats i en què no es permet fer públics els fets veritables", contraatacava el president per explicar la seva decisió.

I would love to send Ambassador Sondland, a really good man and great American, to testify, but unfortunately he would be testifying before a totally compromised kangaroo court, where Republican’s rights have been taken away, and true facts are not allowed out for the public....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 8, 2019

En un segon tuit, Trump recordava que en la documentació que ja s'ha aportat a la comissió, que inclou diverses converses per missatge de mòbil entre Sondland i dos diplomàtics nord-americans més a Ucraïna, hi ha una frase del mateix Sondland que, segons Trump, "ho diu tot". "Crec que t'equivoques sobre les intencions del president Trump. El president ha estat clar i cristal·lí: no hi ha cap quid pro quo de cap mena", deia Sondland a un altre diplomàtic, Bill Taylor, que li expressava la seva preocupació pel que entenia que eren les intencions de la Casa Blanca amb Ucraïna: "Retenir ajuda en matèria de seguretat a canvi d'ajuda en una campanya política", deia Taylor.

....to see. Importantly, Ambassador Sondland’s tweet, which few report, stated, “I believe you are incorrect about President Trump’s intentions. The President has been crystal clear: no quid pro quo’s of any kind.” That says it ALL!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 8, 2019

El Congrés també ha demanat a Sondland que els entregui altres missatges o e-mails que té enregistrats en el seu mòbil personal i que complementarien els que ja s'han entregat a la cambra, però el departament d'Estat del govern nord-americà també s'ha negat a fer-ho.

"El Congrés no només està sent privat del seu testimoni, sinó que també sabem que l'ambaixador té missatges de mòbil o e-mails en un aparell personal que ha entregat al departament d'Estat, tot i que l'hi hem requerit nosaltres, i que el departament d'Estat també està retenint aquests missatges", va dir a la premsa el cap del comitè d'intel·ligència del Congrés, Adam Schiff, responsable de la investigació de l'impeachment.

stats