Internacional 31/05/2021

Catàstrofe ecològica a les platges de Sri Lanka pel vessament químic des d'un vaixell incendiat

Els danys en la flora i la fauna marina de la zona podrien trigar dècades a reparar-se

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Residus arrossegats per la marea fins a una platja de Sri Lanka.

BarcelonaSri Lanka té al davant una crisi mediambiental límit: les seves platges es van veure inundades de residus tòxics quan un vaixell de càrrega que transportava productes químics es va incendiar a prop de la costa el 20 de maig. Des d'aleshores s'han anat vessant al mar microplàstics, brossa i tota mena de productes químics que han malmès les platges verges del país i han posat fi a una part molt significativa de la vida marina de la zona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El vaixell MV X-Press Pearl, que està ancorat a nou milles de la capital, Colombo, transportava 25 tones d'àcid nítric, hidròxid de sodi i altres productes químics perillosos, a més de 28 contenidors de matèries primeres, microplàstics que s'utilitzen per a la fabricació de bosses de plàstic. També tenia més de 300 tones de combustible als tancs. Moltes d'aquestes substàncies i productes s'han vessat al mar a causa de l'incendi.

Es tem que les substàncies químiques ja hagin causat danys irreparables a la costa de Sri Lanka, inclosos els populars destins turístics de Negombo i Kalutara. Per ara, les platges estan àmpliament cobertes de microplàstics i hi ha una gran taca d'oli visible a l'oceà. Els microplàstics poden ser fatals per a la vida marina i ja han causat la mort a nombroses tortugues marines, peixos i ocells, els cadàvers dels quals s'han trobat sense vida a les platges.

Les autoritats del país han demanat als ciutadans que no toquin ni s'apropin als residus, ja que podrien ser altament tòxics. De la mateixa manera, la pesca s'ha prohibit en un radi de 50 quilòmetres del lloc dels fets. "Amb la informació disponible fins ara, podríem parlar del pitjor desastre de la meva vida", va dir Dharshani Lahandapura, presidenta de l'Autoritat de Protecció del Medi Marí. L'organització va dir que la quantitat de productes químics que s'han abocat al mar i estan contaminant l'aigua probablement causaran danys ecològics a les colònies de corall, les llacunes i els manglars, uns ecosistemes que podrien trigar dècades a recuperar-se.

La marina ha enviat milers de soldats amb equips de protecció en una operació de neteja de l'entorn per eliminar la gruixuda capa de plàstics i residus químics que ja recobreix la major part de les platges, i s'utilitzen buldòzers per moure els residus de forma segura.

El govern ha promès una investigació sobre el desastre i ha destinat un equip especial de la policia a interrogar el capità i la tripulació sobre les causes de l'incendi. La principal hipòtesi de les autoritats és que el desastre va ser causat per una fuita d'àcid nítric.

Els 25 tripulants van ser evacuats immediatament, però l'incendi del MV X-Press Pearl, registrat a Singapur, encara crema. La marina de Sri Lanka i els guardacostes de l'Índia intenten reduir les flames des de fa més de deu dies, amb el vent i la naturalesa química de la càrrega com a principals obstacles. Tot i que les autoritats van assegurar que el foc estava pràcticament extingit, durant tot el cap de setmana es va continuar sentint explosions i es va poder veure un fum espès i unes flames que sortien del vaixell.

El 'MV X-Press Pearl' crema mentre tres vaixells de la marina intenten apagar-lo.
stats