Internacional 06/12/2016

Cazeneuve, nou primer ministre de França en substitució de Valls

Hollande confia en l'home que ha gestionat la resposta a la pitjor onada antiterrorista fins acabar la legislatura i nomena el cap dels socialistes a l'Assemblea com a ministre de l'Interior

Alícia Sans
2 min
Cazeneuve i Valls parlen al pati de la residència del primer ministre, durant el relleu de poder.

ParísUn cop oficialitzada la candidatura socialista de Manuel Valls de cara a les eleccions presidencials franceses, el president François Hollande ha anunciat avui el substituït de Valls a Matignon. Es tracta del fins ara ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, que ja va prendre el relleu de Valls quan aquest va ser nomenat primer ministre i que té l'encàrrec d'acabar la legislatura, el maig del 2015. Amb Cazeneuve, Hollande tria la fidelitat i la popularitat i un polític sense més ambicions perquè ha anunciat que no té intencions de seguir en política.

més de dos anys al ministeri de l’Interiormés ben valorats d’Hollande

Manuel Valls, el candidat de la "reconciliació"

demostrat la seva eficàcia davant el terrorismequinquenni. Alguns l’anomenen el ministre de l’estat d’emergència, la situació d’excepció a la qual França està sotmesa des del novembre del 2015, desprès dels atemptats terroristes en cadena a París. Però Cazeneuve durant els 32 mesos al capdavant de l’Interior, no només ha hagut de gestionar la pitjor onada d'atemptats jihadistes al país. La crisi migratòria a França, especialment el desmantellament del camp de refugiats a Calais, al nord-oest de França, així com la seguretat de les consecutives manifestacions en contra de la reforma laboral francesa, són altres crisis a les quals Cazeneuve s’ha encarat amb més o menys èxit.

Cazeneuve passa revista el dia de la Policia al costat d'Hollande, en una imatge del 25 de novembre.

Bruno Le Roux “no és un especialista en qüestions de seguretat,

- sembla que no era la primera opció d’Hollande i Cazeneuve. François Rebsamen, exministre de Treball i alcalde de Dijon, ha assegurat haver refusat el càrrec per estar a gust en l'alcaldia.

“És una gran responsabilitat, en aquest període, ser ministre de l’Interior i haver d’assegurar la protecció total dels francesos”, ha dit Le Roux, que va aprofitar per adreçar un missatge de respecte pel treball dels cossos policials gals.

stats