Alemanya
Internacional 13/02/2023

La CDU guanya les eleccions regionals a Berlín per primer cop des del 1999

La històrica patacada dels socialdemòcrates fa incerta la continuïtat de l’actual govern tripartit a la capital alemanya

3 min
Kai Wegner es prepara per emetre el seu vot, a les eleccions estatals a Berlín, Alemanya

Dortmund (Alemanya)La Unió Cristianodemòcrata (CDU) ha guanyat aquest diumenge amb molta claredat les eleccions a la ciutat estat de Berlín en una cita històrica amb les urnes. I no només perquè un candidat conservador no era el més votat a la capital alemanya des del 1999 sinó perquè aquestes eleccions han representat tota una novetat al país: s’ha tractat d’una repetició de comicis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al novembre el Tribunal Constitucional de Berlín va declarar nul·les les eleccions regionals que van tenir lloc el 26 de setembre del 2021 a la gran metròpoli alemanya per diverses irregularitats detectades el dia de la votació. En alguna altra ocasió –el 1991 a Hamburg– ja s’havien invalidat uns comicis regionals, però llavors se'n van convocar uns de nous i no una repetició, com és el cas actual. Aquest diumenge a Berlín no s’han pogut presentar nous candidats respecte al 2021 i la legislatura continua sense interrupció fins al 2026, tal com es va votar fa pràcticament 17 mesos.

Llavors, però, va guanyar les eleccions berlineses el Partit Socialdemòcrata (SPD), que aquest diumenge ha patit una forta patacada. Ha obtingut el 18,4% dels vots, 3 punts percentuals menys que el 2021. ¿Hi haurà, doncs, un canvi en l’alcaldia i en la coalició de govern regional a Berlín?

Un triomf contundent

Aquesta és la gran pregunta que es planteja. El triomf del candidat de la CDU, Kai Wegner, és contundent, amb el 28,2% dels vots (10,2 punts més que fa un any i mig). És encara incert si l’actual executiu de la ciutat estat de Berlín, format per socialdemòcrates, els verds i Die Linke, estarà legitimat –més enllà de les matemàtiques– per continuar.

La formació ecologista, que ambiciona el lideratge a l’alcaldia berlinesa, ha empatat amb l’SPD (18,4%, 0,5 punts menys que fa gairebé any i mig). Die Linke suma el 12,2% dels suports (1,9 punts menys), mentre que la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) millora un punt els seus resultats (9,1%). Els liberals de l'FDP perden la seva representació parlamentària al senat de Berlín amb tot just un 4,6% dels vots (2,5 punts menys).

Els resultats possibiliten que els verds passin també a ser els socis menors d’un govern regional liderat per la CDU, però en campanya electoral tant Wegner com la candidata verda i actual senadora de Mobilitat i Medi Ambient, Bettina Jarasch, han descartat pràcticament unir-se en el pròxim executiu, sobretot per les diferències que mantenen sobre la política del trànsit urbà. La CDU també pot liderar ara, en tot cas, un govern de gran coalició amb l’SPD.

Una mala notícia per al canceller alemany

Tot i que l'actual alcaldessa socialdemòcrata, Franziska Giffey, podria mantenir-se en el càrrec, la clara derrota de l’SPD a Berlín, on lidera el govern regional ininterrompudament des del 2001, és una mala notícia per al canceller federal Olaf Scholz en l’inici d’un any electoral que inclou altres tres cites importants a les urnes: al maig a Bremen, i a l’octubre als potents estats federats del sud, Hessen i Baviera.

“Els berlinesos i les berlineses no estan contents amb el que hi ha ara”, ha reconegut aquest diumenge Giffey. “Estem en una situació en què hem de dir que no som la primera força i encara no sabem si serem la segona”, ha dit l’actual alcaldessa. Wegner, al seu torn, ha qualificat el triomf de la CDU de “fenomenal” i de “clar encàrrec” de l’electorat per “formar un nou govern”.

Entre els problemes detectats en la votació del 2021, que han obligat a repetir les eleccions, hi havia paperetes de vot que o bé van faltar en alguns col·legis electorals, o bé es van copiar amb presses i de forma equivocada; massa poques urnes; tancaments temporals en locals electorals; llargues cues; i votacions que van arribar quan l’escrutini oficial ja havia començat. Aquell dia també hi havia eleccions al Bundestag i un referèndum sobre l’expropiació de grans empreses immobiliàries. A més, tenia lloc la Marató de Berlín, cosa que va complicar encara més la mobilitat als votants. Llavors la participació va ser del 75,4%. Aquest diumenge ha sigut més baixa, del 63,5%.

stats