Alemanya
Internacional 22/01/2022

La CDU segella amb Merz el gir a la dreta i es distancia del llegat de Merkel

L'excancellera renuncia a la presidència d'honor del partit

ARA
2 min
Friedrich Merz del partit demòcrata CDU

BarcelonaLa ratificació aquest dissabte de Friedrich Merz com a nou president al congrés de la Unió Crisatianodemòcrata (CDU) segella la reorientació cap a la dreta del partit i obre distància amb la via centrista que va caracteritzar l'etapa de la cancellera Angela Merkel, líder del partit durant 18 anys. Merz s'havia imposat a mitjans de desembre en una consulta a les bases amb un 62,1% dels vots als seus dos rivals de l'ala centrista, l'expert en assumptes exteriors Norbert Röttgen (25,5%) i l'exministre Helge Braun (12,1 %), persona de confiança de Merkel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els delegats han ratificat al congrés Merz amb el 94,62% dels vots com a nou president de la CDU, en substitució d'un altre centrista, Armin Laschet, que deixa el càrrec després dels mals resultats electorals del partit a les últimes eleccions federals.

Representant l'ala dretana i amb el compromís declarat de mantenir el cordó sanitari al voltant de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), Merz vol impulsar la renovació del partit cap a postures més conservadores després de l'estrepitosa derrota de la CDU a les generals del setembre passat, amb un mínim històric del 24,1% dels vots.

Amb la ratificació de Merz, el partit tanca definitivament l'era Merkel i l'excancellera, per part seva, marca distància i ha renunciat a una presidència d'honor. En declaracions recents a les cadenes RTL i NTV, Laschet ho explicava així: "Angela Merkel va arribar també a aquesta conclusió: ja no és d'acord amb aquests temps. No tenim presidència d'honor". L'excanceller Helmut Kohl va ser l'últim a ocupar una presidència honorífica, a la qual va renunciar el 2000 després de l'escàndol pels comptes secrets a la CDU.

Sense Merkel

Merkel també va declinar, "per problemes d'agenda", la invitació de Merz a participar en el sopar posterior al congrés, que el setmanari Der Spiegel veu com un intent de "reconciliació" del nou líder després d'anys d'una "relació extremadament difícil".

El congrés federal que s'ha celebrat virtualment per imperatius de la pandèmia "envia un clar missatge de canvi i renovació de la CDU", ha dit en el seu discurs Merz, que ha promès "un nou començament, una oportunitat". Els seus pròxims objectius són constituir "una oposició forta", guanyar eleccions regionals i "oferir respostes pròpies i elaborar una nova base programàtica", així com superar les disputes internes amb la germana Unió Socialcristiana (CSU) bavaresa per "poder tornar a ser el govern de demà". Laschet, per la seva banda, ha dit que veu Merz, que compta amb un "enorme suport" per sobre de les "diferents idees i ales" del partit, la persona perfecta per renovar la formació.

stats