Internacional 09/01/2016

Un vídeo mostra al cervell dels atemptats de París després dels atacs

Abdelhamid Abaaoud va ser captat per les càmeres del metro a Montreuil camí de la sala Bataclan on encara estava en marxa la presa d'ostatges

Efe
2 min
El jihadista belga Abdelhamid Abaaoud en una imatge publicada a la revista de l’Estat Islàmic.

ParísUn vídeo gravat pel circuit intern de càmeres del metro de París mostra al cervell dels atemptats del 13-N, Abdelhamid Abaaoud, en una estació amb un còmplice mitja hora després dels atacs a les terrasses de diferents cafès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges –se sabia que existien però no havien estat difoses fins ara– han estat fetes públiques pel canal de televisió M6 i mostren Abaaoud aparentment tranquil, entrant sense pagar al metro al costat d'un altre home a l'estació de Croix de Chavaux, al suburbi parisenc de Montreuil.

Aquest segon individu, que apareix amb la cara pixelada, podria ser, segons la cadena, la persona que es va immolar el 18 de novembre en un pis de Saint Denis, durant l'assalt de les forces d'elit de la policia en què van morir tres persones: Abaaoud, la seva cosina Hasna Aitboulahcen i un tercer home encara no identificat.

Aparent normalitat

Al vídeo, el considerat com a cap dels tres comandos que van perpetrar els atemptats del 13-N, en què van morir 130 persones, apareix somrient, vestit amb roba esportiva fosca i unes cridaneres sabatilles de color taronja.

Les imatges van ser preses a les 10 i 14 minuts de la nit, és a dir, més o menys mitja hora després que l'anomenat "comando de les terrasses" deixés més d'una trentena de morts en diversos cafès i restaurants dels districtes X i XI de París.

L'estació de metro és a uns 250 metres del lloc on va aparèixer, amb diversos kalàixnikov, el Seat León negre utilitzat pel comando jihadista. Els investigadors creuen que des d'aquí Abaaoud va prendre el metro per acostar-se a la sala Bataclan, on encara estava en marxa la presa d'ostatges.

L'automòbil havia estat arrendat a Bèlgica per Brahim Abdeslam, un dels terroristes que va formar part d'aquest comando i que es va immolar amb una armilla d'explosius a la terrassa d'un bar.

Precisament, la televisió mostra una altra imatge exclusiva en què Brahim Abdeslam –el germà del qual, Salah, també autor dels atacs, continua fugit– és al cafè Comptoir Voltaire moments abans d'accionar el seu cinturó d'explosius amb el qual es va suïcidar i va ferir de gravetat a una cambrera.

El mateix reportatge difon imatges estàtiques dels germans Abdeslam i de Mohamed Abrini, un altre dels còmplices fugits, quan comprava en una gasolinera de camí cap a París la nit abans dels atemptats. Tots dos viatjaven des de Bèlgica.

stats