Internacional 05/03/2013

Del “por qué no te callas” a l'“exprópiese”: 4 vídeos icònics d'Hugo Chávez

Molts episodis de la trajectòria de Chávez televisats han fet la volta al món

Ara
2 min

BarcelonaSiguin certes o no les acusacions de populisme, és evident que el president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha fet un ús molt intens de les possibilitats de comunicació del món actual. Amb una presència mediàtica molt forta, Chávez s'ha convertit en una icona del país i d'una certa manera de fer política. Un estil polèmic que ha deixat al seu darrere imatges que ja són història.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"¿Por qué no te callas?". Entre elles, la que va donar peu a una de les imatges més insòlites del rei Joan Carles, etzibant a Chávez un "¿Por qué no te callas?" que va córrer com la pólvora. La polèmica va saltar durant una cimera iberoamericana, quan Zapatero va retreure a Chávez que parlés de forma despectiva de l'expresident Aznar. Davant les constants interrupcions de Chávez, mentre Zapatero tenia la paraula, el rei Joan Carles es va girar cap a ell i va pronunciar el seu famós "¿Por qué no te callas?".

La pudor de sofre del dimoni dels EUA. Un altre moment destacat en la intensa videoteca de Chávez va tenir lloc durant la seva intervenció davant l'assemblea general de les Nacions Unides, a Nova York. En el seu parlament, amb constants apel·lacions al president Obama, Chávez va convidar el president americà a "venir al socialisme". "Et convidem a l'eix del mal", va dir Chávez, "construirem una economia al servei de l'ésser humà". Després d'afirmar "que Déu lliuri Obama de les bales que van matar Kennedy", el president veneçolà va pronunciar una altra de les seves frases famoses: "Ja no fa olor a sogre aquí, fa olor a esperança i cal posar-li cor a l'esperança".

Trucada televisada al BBVA. Un altre dels moments més icònics del mediàtic president és la trucada que va fer, retransmesa en directe per televisió, al president del Banco Provincial, filial del BBVA, per amenaçar-lo d'expropiar l'entitat financera si no compleix amb els lleis i els decrets del país. Davant d'un públic entregat, Chávez parla amb Pedro Rodríguez per telèfon i li anuncia que si no pot resoldre els problemes que afecten "tota aquesta gent" li compra el banc. "Vostè diu que no és a la venda, però jo li puc expropiar quan vulgui. Digui'm quant costa el banc i jo li pago".

"Exprópiese". De fet, les expropiacions, com a demostració de força de l'estat i, per tant, del poder popular, sobre les grans empreses i/o els terratinents o les classes altes era un dels seus gestos preferits. Un dels vídeos que van adquirir més popularitat i van arribar a generar tantes bromes com el "¿por qué no te callas? va ser el del seu passeig per Caracas triant edificis per expropiar. Va ser durant una de les seves intervencions al programa 'Aló presidente'.

stats