Coronavirus

La ciutat de Brussel·les se suma a les protestes violentes per les restriccions anticovid

Els Països Baixos registren el pitjor balanç en dues nits de disturbis, amb una desena de ferits i un centenar de detinguts

3 min
Disturbis a la ciutat neerlandesa de La Haia

BarcelonaEl malestar per la reintroducció de mesures dures contra el covid s'intensifica i les protestes que acaben amb aldarulls violents s'escampen per Europa. Aquest diumenge ha estat el torn de Brussel·les, on una manifestació que ha estat majoritàriament pacífica ha acabat amb aldarulls per part d'alguns grups que han incendiat contenidors i mobiliari urbà i s'han enfrontat a la policia, que ha respost amb canons d'aigua i gasos lacrimògens per dispersar-los. Els agents han aconseguit acordonar-los al cèntric Parc del Cinquantenari, on s'han produït una quarantena de detencions, segons la televisió pública belga VRT, que ha afegit que tres policies han quedat ferits, i també almenys un manifestant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La marxa, autoritzada per l'Ajuntament, ha començat al voltant de les dues de la tarda, i la policia ha donat la situació per normalitzada cap a dos quarts de set. "Denunciem les mesures restrictives de la llibertat, que no han constituït una solució estructural per a l'assistència sanitària", van defensar els organitzadors en la seva nota de premsa, segons informa el diari local Le Soir. Entre les pancartes que lluïen els manifestants s'hi han pogut llegir lemes com "Estimo la llibertat" i "Prou!".

El govern belga ha endurit aquesta setmana algunes mesures, tot i que no ha optat per tancar sectors econòmics ni confinar els no vacunats, com han fet altres països. A partir d'aquesta setmana que ve, es recupera l'obligació de mascaretes a llocs tancats i s'imposa el teletreball quatre dies a la setmana. Des de l'octubre, ja es demana el certificat covid (vacunat, recuperat, o test negatiu) per accedir a restauració i esdeveniments culturals.

Seguint l'exemple dels Països Baixos

Les protestes violentes a Brussel·les arriben després de dues nits consecutives de greus disturbis als Països Baixos. Els primers es van viure divendres a Rotterdam, on la policia va arribar a disparar foc real per dispersar els manifestants. La nit de dissabte hi va haver aldarulls també a diverses ciutats neerlandeses. Els més violents es van produir a la Haia, a l'oest del país, on cinc agents de policia van quedar ferits pel llançament de pedres i petards per part dels avalotadors. Segons les autoritats policials, un d'ells té ferides greus al cap. En total, la policia va detenir més de 40 persones per violència i vandalisme, 19 de les quals a la Haia.

A diferència dels incidents de Rotterdam, els aldarulls d'aquest dissabte no van tenir lloc durant una protesta per les restriccions anticovid, sinó que els van provocar grups de joves que es van mobilitzar a través de les xarxes socials. Segons el diari local Telegraaf, per les plataformes van circular crides a acudir a diversos punts del país per provocar disturbis, que la policia va monitoritzar, cosa que va permetre fer escorcolls preventius i confiscar pirotècnia.

A les ciutats on va escalar la violència, els antidisturbis van utilitzar canons d'aigua, gossos i policia muntada per dispersar els joves, que, una nit més, van cremar cotxes i van fer malbé aparadors i mobiliari urbà.

A part dels aldarulls a la Haia, la policia també va arrestar una desena de persones en dues ciutats de la província de Limburg i una quinzena més a Urk, al nord-oest, que ja va ser escenari d'un incendi en un centre de tests de covid a principis d'aquest any, i on es registren les pitjors dades de cobertura de vacunació dels Països Baixos. A més, dos partits de futbol de la lliga holandesa, tancada al públic des de la setmana passada, es van interrompre breument quan petits grups d'aficionats van intentar entrar als estadis i van llançar pirotècnia.

Tres ferits de bala a Rotterdam

Al gener, els Països Baixos ja van viure una onada de protestes violentes, en aquell moment contra el toc de queda. Van ser els aldarulls més greus que el país havia viscut en les últimes quatre dècades i van deixar més de 500 persones detingudes.

Aquesta nova escalada de violència va començar divendres a Rotterdam, on la policia va disparar trets d'advertència i va detenir 51 persones, la meitat menors d'edat. Segons l'última informació oficial, tres persones continuen a l'hospital amb ferides de bala, i la policia investiga si va ser per trets dels agents.

Les mobilitzacions van començar per protestar contra les restriccions imposades pel govern dels Països Baixos la setmana passada, quan va decretar un confinament parcial, amb horaris limitats a botigues i restaurants. Ara, però, l'executiu de Mark Rutte té intenció de restringir la vida social dels no vacunats prohibint-los l'accés a determinats llocs públics, una mesura que aquesta setmana s'ha estès a diversos països del continent.

stats