Internacional 06/04/2021

Els cirerers del Japó floreixen més aviat que mai en 1.200 anys

Els arbres de Kyoto han batut el rècord des que se'n tenen registres, l'any 812, l'enèsim senyal de la crisi climàtica

3 min
Floració de cirerers a Tòquio

Els cirerers florits del Japó són un símbol del país, l'anomenat sakura (cirerer en flor), que marca l'arribada de la primavera i se celebra amb el hanami, la tradició de reunir-se sota l'ombra dels cirerers per fer-hi un pícnic i delectar-se observant les seves branques plenes de flors blanques i rosades. Però aquest 2021 el sakura també s'ha convertit en un símbol de la crisi climàtica, ja que la floració ha arribat al seu pic en la data més primerenca dels últims 1.200 anys. Un rècord històric que ha captat l'atenció mediàtica i de les xarxes socials dins i fora del país, com una nova prova més de l'escalfament global.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El rècord s'ha pogut constatar perquè un investigador de la Universitat de la Prefectura d'Osaka, Yasuyuki Aono, recopila dades sobre la floració dels cirerers nipons que es remunten a l'any 812. A Kyoto, el moment màxim de floració aquest 2021 va ser el 26 de març, un dia abans que el rècord anterior, de l'any 1409, quan a Kyoto els cirerers van florir al màxim el 27 de març. Però no és un cas puntual, l'evolució de les dades d'Aono (no són exhaustives de tots els anys però es remunten al 812 d'acord amb documents imperials d'aquells segles) mostra que en els últims anys el sakura està arribant al Japó fins a 10 dies abans de mitjana que fa 100 anys.

Des del segle XIX, de fet, el moment màxim de floració dels cirerers a Kyoto, per exemple, ha passat progressivament de mitjans d'abril a finals de març i va cada cop més enrere en l'any, esperonat per unes temperatures cada cop més altes. Diversos estudis científics associen des de fa temps aquest avançament del sakura amb l'escalfament global, com un dels canvis que la crisi climàtica està generant en la fenologia arreu del món (la ciència que estudia els cicles vitals d'animals i plantes vinculats als factors climàtics).

L'Agència Meteorològica del Japó, de fet, fa un seguiment de les dades de floració de fins a dos milions de cirerers del país des del 1953. La temporada arrenca pels volts de gener a Okinawa, la prefectura més al sud, i cada regió té dades diferents de floració, però totes s'han anat avançant en els últims anys. A Tòquio, aquest any les flors es van obrir al seu màxim el 22 de març, una data només igualada el 1953, força anterior a la mitjana, que acostuma a ser el 2 d'abril. I és que durant la setmana del 14 de març a la capital nipona les temperatures van ser del voltant de 20 graus.

La mateixa agència meteorològica nipona va vincular aquesta floració primerenca amb "la tendència creixent de les temperatures". Dels 58 arbres cirerers "d'observació" que té identificat l'organisme per fer-ne un seguiment exhaustiu, 24 han florit en dates rècord i 14 han tingut un temps de floració –fins a arribar al seu pic– històricament curt.

No obstant, la crisi climàtica no és l'únic fenomen que ha afectat el sakura aquest any. Per segon any consecutiu, les concentracions tradicionals del hanami s'han reduït, desencoratjades per les normes de distanciament social i antiaglomeracions imposades per la pandèmia de covid-19. Alguns festivals de gran tradició i popularitat vinculats al sakura com el de Kawazu, una localitat uns 150 quilòmetres al sud de Tòquio, s'han suspès del tot pel covid per primer cop en 30 anys.

Floració de cirerers a Tòquio.
stats