Internacional 17/01/2014

Es ven passaport europeu per 650.000 euros

Malta ofereix la ciutadania maltesa –i, per tant, l'europea– als que paguin aquesta quantitat. L'Eurocambra diu al govern de Malta que la ciutadania europea "no està en venda"

Agències
2 min
Qualsevol persona amb 650.000 euros podrà obtenir la nacionalitat maltesa / GETTY

EstrasburgQui vulgui un passaport maltès en pot comprar, literalment. Per ser maltès no cal haver residit durant uns anys al país; el que cal és disposar dels 650.000 euros necessaris per tenir la ciutadania. Malta no és l'únic país europeu on la nacionalitat es pot comprar: qui compra un pis d'alt nivell a Espanya pot obtenir la nacionalitat espanyola, i el mateix passa al Regne Unit. Però, en posar un preu, Malta va més enllà, i adopta una mesura polèmica que no ha agradat gens a Brussel·les. La raó és simple: els milionaris de diferents països que fan cua per obtenir el passaport maltès no estan interessats a ser ciutadans de Malta, sinó d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És per això que la mesura ha estat molt criticada a Brussel·les i a Estrasburg. L'Eurocambra ha aprovat aquest divendres una resolució que assenyala que la ciutadania de la Unió Europea "no està en venda", i mostra així el seu rebuig a les polítiques adoptades per les autoritats de Malta. Els eurodiputats destaquen que "els drets conferits per la ciutadania de la UE es basen en la dignitat humana i no se'ls pot posar preu".

El parlament europeu ha reclamat al govern maltès que "situï les seves polítiques de ciutadania en línia amb els valors de la UE" i ha demanat a la Comissió Europea que, com a guardiana dels tractats, deixi clar si aquest tipus de polítiques respecten l'esperit dels principis europeus i les normes de l'espai Schengen. "Les inversions econòmiques no haurien de ser criteri per obtenir cap ciutadania", assenyalen els eurodiputats, que demanen als Estats membres que "tinguin en compte la relació que hi pugui haver amb delictes de frau com el blanqueig de diners". Segons Malta, han comprovat que les persones a les quals se'ls concedeix el passaport no tinguin problemes amb la justícia.

Justament, en el debat aquest dimecres a l'Eurocambra, la comissària europea de Justícia, Viviane Reding, ha afirmat que els Estats membres de la UE només han de concedir passaport a les persones que tinguin un "vincle o connexió genuïna" amb el país. "La ciutadania nacional és una porta d'entrada a la UE. És una porta d'entrada al Tractat de la UE i als drets de què gaudeixen els seus ciutadans", ha destacat Reding en la seva intervenció. La comissària ha considerat que els socis europeus haurien de concedir la nacionalitat en un esperit de cooperació sincer amb altres estats membres i respectar les normes de dret públic internacional.

stats