Internacional 27/09/2016

Clinton porta la iniciativa i domina un debat aspre

Els dos candidats xoquen en economia, racisme i terrorisme

i
Jaume Masdeu
3 min

Nova YorkDesprés de l’encaixada de mans protocolària, gairebé des del minut número 1, Trump i Clinton s'han llançat a l’ofensiva per buscar els punts febles del rival, cadascú fidel al seu estil. Trump, més contingut que habitualment, buscant un estil més presidenciable, però multiplicant les interrupcions en el discurs de la seva rival. Clinton, que ha dedicat molts dies a preparar el debat, portava ben estudiada la seva estratègia i tot i no aconseguir fer perdre els nervis a Trump, durant bona part del debat va fer la sensació que era qui portava el control.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Clinton, de vermell, i Trump, amb corbata blava, portaven instruccions precises de com referir-se al rival. Clinton sempre s'hi dirigia com a “Donald”. En canvi, Trump va buscar un nom que recordés l’anterior càrrec de Clinton, “secretària Clinton”.

El matx va començar en terreny favorable a Trump, que treu partit de la crítica als tractats de lliure comerç i culpa del tancament de moltes empreses nord-americanes a aquests acords que faciliten l’entrada de productes estrangers. Un terreny en què capta moltes simpaties del nord-americà blanc de classe mitjana, i en què Clinton estava incòmoda, perquè va ser el seu govern qui va negociar alguns d’aquests tractats, i ella mateixa els defensava.

També en economia, les promeses de Trump d'abaixar impostos i rellançar l’activitat li permetien jugar a l’ofensiva. Era un Trump contundent: “Jo abaixaré els impostos. Vostè apujarà els impostos. Punt final”.

En aquesta primera part del debat, Trump s'hi trobava més còmode, però els papers es van canviar quan Clinton li retreia que no presentés la declaració de renda, com han fet tradicionalment tots els candidats a la presidència: "Està amagant alguna cosa o és que simplement no vol que sapiguem que no paga ni un dòlar d’impostos?", demanava Clinton. La resposta de Trump va ser ràpida: “Publicaré la declaració quan la secretària Clinton publiqui els 33.000 correus que va esborrar". En aquest tema, Clinton reconeix que havia comès un error en fer servir el mail privat com a secretària d’Estat, però ha aconseguit que els mails que l’han perseguida durant tota la campanya en aquest debat tinguessin un espai reduït.

Clinton també va atacar frontalment en debatre la campanya que qüestionava el lloc de naixement de Barack Obama. Segons Clinton, Trump “va començar la seva activitat política basant-se en aquesta mentida racista que el nostre primer president negre no era un ciutadà americà”. La resposta de Trump va ser vanagloriar-se d’aconseguir, amb la seva campanya, que Obama presentés el certificat de naixement; però va explicar per què va esperar quatre anys des de la presentació del certificat fins a reconèixer que Obama havia nascut als Estats Units.

Clinton també va retreure al magnat republicà la seva repetida afirmació, que contradiu les declaracions públiques que havia fet en el passat, que ell s’havia oposat a la guerra de l’Iraq. “Donald ha donat suport a la invasió”, afirmava Clinton. “Ha quedat provat una i altra vegada”. "Fals, fals", l'interrompia Trump. També en la lluita contra l'Estat Islàmic han xocat els dos candidats. Trump afirmava que Clinton feia anys que s'hi enfrontava sense èxit –tota la vida adulta, va dir de manera més que exagerada– i Clinton replicava que el pla de Trump era tan secret que en realitat no existia.

Quan s'ha demanat a Trump sobre el comentari que havia fet que Clinton no tenia aspecte de presidenta, Trump s’hi ha reafirmat afegint que “ella no té prou energia”, que li falta vigor per ocupar la presidència. Com a resposta, Clinton li va recordar els viatges i les gestions que havia fet com a secretària d’Estat, per acabar amb contundència: “Intenta canviar d'aspecte i té energia, però és el mateix home que ha tractat les dones de Peggy”.

stats