MÓN
Internacional 14/01/2011

La comunitat internacional reclama a Tunísia una solució pacífica

L'ONU, la Casa Blanca i els governs de França, Alemanya i Espanya demanen les autoritats del país fer esforços per establir el diàleg i que no s'hagin de lamentar més víctimes mortals

Agències
2 min

BarcelonaLa greu crisi social i política de Tunísia, que ha provocat la sortida del país del seu president, Zine el Abidine Ben Ali, és seguida de prop per la comunitat internacional, que demana al país una solució pacífica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, ha reflexionat que "totes les parts han de fer el màxim esforç per a establir un diàleg i resoldre els problemes de forma pacífica, per evitar més pèrdues de vides humanes i violència". Ban Ki-Moon ha demanat contenció a les forces de seguretat tunisianes en resposta a les protestes i ha instat a les autoritats del país a respectar la llibertat d'expressió i reunió dels ciutadans. El Govern tunisià ha reconegut fins el moment 21 morts en les manifestacions des que van començar les revoltes del 17 de desembre, mentre que els sindicats i les organitzacions de drets humans parlen de més de 60 víctimes mortals.

També la Casa Blanca ha condemnat aquest divendres "la violència que s'està portant a terme contra els civils a Tunísia" i ha fet una crida a les autoritats per completar "els importants compromisos fets pel president Ben Alin al seu discurs d'ahir a la població tunisiana, incloent el respecte pels drets humans bàsics i el procés de la tan necessitada reforma política". El EUA estan supervisant el procés des que Ben Ali ha abandonat el país.

França, "amb el poble tunisià"

França ha declarat que "pren nota de la transició constitucional" a Tunísia anunciada pel primer ministre Mohamed Ghanuchi. En un breu comunicat, ha reiterat que "desitja la pacificació i el fi de la violència", sense aclarir si Ben Ali es dirigeix París. "Només el diàleg pot aportar una solució i duradora a la crisi actual", ha dit el Palau de l'Eliseu, tot i afegint que "França es manté amb el poble tunisià en aquest període decisiu".

Per part seva, el govern espanyol ha fet una crida a la calma i ha apel·lat a les autoritats que han assumit provisionalment el poder perquè "promoguin la concertació nacional en aquests moments difícils" i "convoquin eleccions generals el més abans possible i amb plenes garanties". En aquesta línia, la canceller alemanya, Àngela Merkel, ha situat com a objectiu prioritari "evitar víctimes humanes" i ha garantit la cooperació "com interlocutor" del govern de Berlín, tot i evidenciant que la situació que travessa el país és "molt seriosa".

stats