Unió Europea
Internacional 14/07/2021

El Constitucional de Polònia ajorna la sentència que pot agreujar l'enfrontament amb la UE

Brussel·les havia demanat fa un mes la retirada de la iniciativa, presentada pel primer ministre

ARA
2 min
El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, aquest dimarts a Brussel·les

BarcelonaEl Tribunal Constitucional de Polònia ha ajornat aquest dimarts la sentència que ha de dictaminar si la sobirania legislativa polonesa està per sobre de l'europea en cas de conflicte entre totes dues, en una decisió clau en l’escalada entre les institucions europees i el govern de Mateusz Morawiecki. Fa un mes el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, demanés a Varsòvia que retirés aquesta iniciativa, que havia sigut presentada pel mateix primer ministre.  Els debats al tribunal es reprendran dijous.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció davant del tribunal, el representant de Morawiecki va argumentar que "el Tribunal de Justícia de la UE no sempre entén la legislació de la UE correctament", mentre que el representant de la presidència de la República i el fiscal general de l'estat van assegurar que un cos jurídic extern no té competència superior a la llei polonesa.

Per la seva banda, el Defensor del Poble, Adam Bodnar, que va ser interromput en diverses ocasions per la presidenta del tribunal durant la seva intervenció, va reclamar la presència de tots els membres del TC en lloc del panell seleccionat per a aquest cas, i va qüestionar l'autoritat d'aquest organisme. Bodnar considera que el govern "juga amb foc" i que si segueix així pot fer que Polònia sigui expulsada de la Unió Europea.

La iniciativa de Morawiecki feia referència a "dubtes constitucionals de gran abast que no troben confirmació en el text dels tractats" de la UE. Segons el primer ministre, la moció s'havia presentat al TC per confirmar "la supremacia de la Constitució polonesa, que és l'acte jurídic més alt del sistema jurídic polonès, sobre el dret de la UE".

Segons Stanislaw Bernat, jutge retirat que va formar part del Tribunal Constitucional, la decisió anunciada aquest dimarts "és un intent interessat d'impedir la implementació a Polònia de les lleis que s'apliquen en els altres estats membres de la UE, i constitueix una ruptura dels principis de lleialtat i solidaritat" per part de Varsòvia.

L'anunci formal de la sentència per part de la presidenta del tribunal, Julia Przylebska, s'esperava per a aquest dimarts, però finalment s'ha ajornat fins dijous.

Mala relació

El conflicte entre Polònia i les institucions comunitàries es prolonga des de fa mesos. Des del retorn al poder del partit nacionalista conservador PiS, el 2015, Polònia està en el punt de mira de Brussel·les, entre altres motius, per la controvertida reforma del sistema judicial que l’executiu polonès ha impulsat amb el pretext de la lluita contra la corrupció.

Al març, la Comissió Europea va decidir denunciar Polònia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no respectar la independència judicial. La Comissió considera que la llei de reforma del poder judicial que va entrar en vigor a Polònia el febrer del 2020 soscava la independència dels jutges polonesos i que permetre que la sala disciplinària del Tribunal Suprem prengui decisions que repercuteixin directament en els jutges i en la manera com exerceixen la seva funció viola la normativa europea.

stats