Internacional 29/10/2019

Corbyn cedeix i el Regne Unit celebrarà eleccions generals abans de Nadal

La Cambra dels Comuns aprovarà aquesta nit una data concreta entre els dies 9 i 12 de desembre

Quim Aranda
2 min
Jeremy Corbyn, durant la seva intervenció aquest dilluns, al Parlament britànic / JESSICA TAYLOR / EFE / EPA

LondresBoris Johnson ho ha aconseguit. La pressió que ha exercit en les darreres setmanes per aconseguir la celebració d'eleccions generals abans de Nadal sembla haver donat resultat. Atrapada en una dinàmica que ja no podia donar més de si, la direcció del Partit Laborista ha acceptat aquest dimarts al matí entomar el repte del premier.

Jeremy Corbyn, líder del partit, ha anunciat al govern a l'ombra "he dit constantment que estem preparats per a unes eleccions i que el nostre suport està subjecte a que no hi hagi un Brexit sense acord. Ara hem sabut que la Unió Europea ha confirmat l’extensió de l’article 50 fins al 31 de gener, per la qual cosa es compleix la nostra condició durant els pròxims tres mesos. Iniciarem ara la campanya més ambiciosa i radical que el nostre país no ha vist mai per al canvi real".

La decisió del laborisme, però, no pot separar-se de la decisió que aquest dilluns al vespre ja han insinuat que prendrien tant el Partit Liberaldemòcrata com el Partit Nacional Escocès (SNP) de donar suport condicionat a la llei d'una línia que el govern presentarà aquesta tarda als Comuns per celebrar les eleccions. Aquesta nova iniciativa de Johnson va tenir lloc després que la Unió Europea (UE) acordés donar una altra pròrroga del Brexit, i que el premier intentés fer aprovar per la via convencional –amb el suport dels 2/3 de la Cambra dels Comuns– la celebració dels comicis. L'oposició, però, va negar aquesta possibilitat per tercera vegada en les darreres tres setmanes.

Per primer cop des de 1923, el Regne Unit celebrarà unes eleccions durant el mes de desembre. La data encara està per fixar, però serà entre el 9 i el 12. En funció de quina sigui, el Parlament es dissoldrà aquest divendres o bé la setmana vinent.

Només la inclusió final d'algunes esmenes per part de l'oposició que siguin inacceptables per al govern Johnson podrien, a última hora, desbaratar el ja quasi inevitable desenllaç abans de Nadal.

stats