Internacional 21/08/2015

El corrent radical de Syriza anuncia la creació d'un partit propi

Es dirà Unitat Popular i constituirà primer un grup parlamentari propi, que podria assumir mandat de formar govern com a tercera força del Parlament. Aquest divendres, el líder de Nova Democràcia, la segona força, ha rebut aquest mandat

Efe
2 min
La nova formació escindida de Syriza compta amb l'exministre d'Energia, Panayotis Lafazanis. / Reuters

AtenesEl corrent radical de Syriza ha anunciat aquest divendres que presentarà la seva pròpia llista en les properes eleccions anticipades gregues, després de la dimissió del primer ministre, Alexis Tsipras. El nou partit es dirà Unitat Popular i es configurarà abans com a grup parlamentari independent amb 25 diputats sortits del partit de Tsipras.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou partit es convertirà així en la tercera força de la cambra, de manera que el mandat de formar govern pot recaure en aquesta força i no en el partit neonazi Alba Daurada, després que ho intenti la segona força, Nova Democràcia (que ja ha rebut aquest divendres el mandat), tal com estableix la Constitució grega.

"La Plataforma d'Esquerra [com es deia fins ara el grup radical] contribuirà a la formació d'un front ampli, progressista, democràtic i antimemoràndum que participarà en les eleccions per imposar la cancel·lació dels memoràndums [amb els creditors]", ha afirmat el grup en un comunicat.

Aquesta facció, que aposta per recuperar el dracma com a moneda nacional i que ha criticat durament les negociacions de Tsipras amb els creditors perquè s'oposava a nous ajustos, representa menys del 30% dels membres de Syriza.

"Les eleccions que ha decidit forçar Alexis Tsipras volen enterrar el 'no' del referèndum, les lluites del poble contra els memoràndums i la seva esperança", afegeix el comunicat.

Una de les personalitats més conegudes d'aquesta facció és l'exministre d'Energia Panaiotis Lafazanis. El fet d'haver-se constituït com a grup parlamentari independent li servirà al nou partit per aprofitar-se dels privilegis dels partits amb representació parlamentària de cara a les futures eleccions.

Nova Democràcia vol evitar les eleccions

D'altra banda, el president del partit conservador grec Nova Democràcia, Evànguelos Meimarakis, ha rebut aquest divendres el mandat per formar govern de mans del president de la República, Prokopis Pavlópulos, amb el qual es reunia a les nou del matí al palau presidencial.

Meimarakis ha afirmat ja aquest divendres que farà tot el possible per aconseguir formar un govern i evitar així les eleccions anticipades. Però si Meimarakis no aconsegueix crear un executiu, com preveuen els analistes, el mandat exploratori passarà a mans del representant d'Albada Daurada, com a tercera força parlamentària, o si no al partit sortit de l'escissió de Syriza si finalment forma el seu propi grup parlamentari.

La data dels comicis dependrà llavors de l'ús que facin els partits del seu torn per formar govern, però oscil·larien entre finals de setembre i principis d'octubre.

stats