Els cosacs entren a l’escena política russa

L’organització Tropa Cosaca Central es va defensar ahir d’acusacions de periodistes i testimonis que els acusaven de col·laborar amb la policia per garantir l’ordre públic. Dissabte es va veure una cosa inèdita quan, enmig de les protestes contra la investidura de Vladímir Putin convocades per l’opositor Aleksei Navalni, van aparèixer desenes de persones vestides de cosacs que de manera violenta van ajudar les forces de seguretat a detenir els manifestants. Navalni no va acceptar el lloc que li concedia l’Ajuntament de Moscou i va convocar la protesta a la cèntrica plaça Puixkinskaia, on també hi havia membres de moviments progovernamentals i d’organitzacions cosaques.

Tradicionalment els cosacs, que per als investigadors són més una classe militar que no una ètnia, es caracteritzen per la seva fidelitat a la pàtria. La història d’aquestes organitzacions es remunta al segle XVI, quan es van començar a crear grups independents armats amb l’objectiu de defensar les fronteres de l’Imperi Rus.

Per dissoldre manifestacions

Diumenge el mitjà digital rus The Bell va denunciar que en una de les fotografies es veia el brodat militar oficial de la Tropa Cosaca Central i que aquesta organització havia rebut finançament de l’Ajuntament per entrenar els cosacs a dissoldre manifestacions i col·laborar en la defensa de l’ordre públic. Maksim Xevtxenko, membre del Consell de Drets Humans adscrit al Kremlin, va demanar que s’investiguin els fets, perquè és un excés que formacions armades privades s’utilitzin en contra dels mítings. Ahir la Tropa Cosaca Central va publicar un comunicat en què explica que alguns membres van anar a un concert del festival Primavera de Moscou. A prop s’estava fent un míting no autoritzat i els cosacs “només van expressar la seva opinió, contrària a qualsevol presa de poder de manera violenta o incitacions a l’activitat extremista, la violència o l’odi”.

Més continguts de