El covid-19, fora de control a l'Índia

El país encadena cinc dies amb més de 300.000 casos diaris i arriba al seu rècord de morts: 2.800 en un dia

3 min
Membres d'una família s'abracen enmig de pires ardents de víctimes que van perdre la vida a causa de la Covid-19 en un centre d'incineració a Nova Delhi

Un milió de contagis en només tres dies, una xifra rècord al món. Així de ràpid s’escampa el covid-19 a l’Índia, en una segona onada devastadora que aquest dilluns ha deixat una altra xifra rècord al país: 2.800 morts en un sol dia. Els hospitals de Delhi i Bombai segueixen reclamant més oxigen per poder atendre tots els malalts, molts dels quals moren ofegats esperant una bombona que no arriba mai. Imatges de pires funeràries massives dins i fora de les dues grans ciutats han fet la volta al món, perquè els crematoris no donen l’abast per incinerar tots els morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de que dijous passat l’Índia va superar els 300.000 casos diaris, una xifra que cap altre país havia assolit, les dades han seguit creixent i ja encadenen cinc dies per sobre d’aquesta xifra. Les d’aquest dilluns han tornat a batre rècords: 352.991 casos i 2.812 morts en 24 hores.

Davant d’aquesta situació desesperada, diversos països s’han mobilitzat per ajudar l'Índia. L’OMS ha anunciat aquest mateix dilluns que hi enviarà material i ajuda sanitària, el Regne unit, Alemanya i França s'han compromès a enviar-hi ajuda mèdica urgent i un carregament d’oxigen procedent dels Estats Units aterrava dilluns mateix a la nit a l’aeroport de Delhi. El president d'aquell país, Joe Biden, ha parlat també aquest dilluns per telèfon amb el seu homòleg indi, Narendra Modi, per oferir-li assistència i per estudiar estratègies conjuntes per impulsar la producció de vacunes. El màxim productor de vacunes del món, el Serum Institute de l’Índia, va deixar d’exportar dosis a finals de març davant la virulència del virus a l’interior del país. I ahir mateix alguns mitjans informaven que altra vegada s'estava esgotant la producció de vacunes.

Hi ha diversos factors que expliquen l’accelerada propagació del virus en el segon país més poblat del món. Una d’elles és la nova variant índia, una triple mutació que ha resultat molt més contagiosa i que afecta molt més la gent jove, fins i tot els nens. “Aquest cop el virus s’està propagant més ràpid i en casos més severs, especialment entre persones més joves, d’entre 30 i 50 anys”, confirma el doctor Praveen, director del Hospital de Bathalapalli de la Fundació Vicenç Ferrer.

Un home pregant moments abans de cremar el cadàver d'una víctima de covid-19

El centre d’aquesta ONG, en una zona rural del centre del país, s’ha reconvertit en hospital especialitzat en covid-19 i ja està al 85% de la seva capacitat, amb un 65% de pacients amb necessitat d’oxigen. Per evitar la situació que estan veient des de fa dies als hospitals de Delhi i Bombai, ara la fundació treballa per aconseguir un generador d’oxigen que els garanteixi autonomia.

Els investigadors indis intenten esbrinar si les vacunes actuals són eficaces amb les mutacions del virus que s'han detectat al país. Des de l’Índia parlen de casos de pacients ingressats amb covid-19 que havien rebut les dues dosis, però cal una investigació científica per determinar si són casos aïllats. L’Índia produeix actualment la vacuna d’AstraZeneca, que allà l’anomenen Covashield, i una vacuna pròpia anomenada Covaxin, però s’espera que aviat comenci la producció de la russa Sputnik V. Però aquests dubtes, sumats a la desinformació que circula sobre els efectes secundaris, ha fet que molta gent no vulgui vacunar-se. I això s’afegeix a una producció encara inferior a la demanda, que fa que la majoria de la població hagi de pagar per la vacuna o simplement esperar. Fins ara, 117 milions d’indis han rebut almenys una vacuna, per sota del 10% de la població.   

Però un altre factor rellevant han estat les decisions polítiques, que el febrer passat van portar a declarar la victòria del país sobre el covid-19. Les restriccions es van aixecar gairebé completament. El govern de Modi no només ha permès sinó que ha encoratjat actes electorals multitudinaris en les últimes setmanes, de cara a diversos comicis estatals crucials per al seu partit, el BJP. També va permetre celebracions massives com el festival Kumbh Mela, que a principis d’abril va congregar dos milions de pelegrins hindús amuntegats a la riba del Ganges, just quan les xifres de covid-19 ja es disparaven. Ara el confinament ha tornat a Delhi i molts altres estats estan imposant restriccions més dures i fins i tot apujant les multes per als que no porten mascareta.

stats