Internacional 17/03/2014

El Parlament de Crimea demana formalment l'annexió a Rússia

Els crimeans ratifiquen amb un 96,6% de vots la integració a la Federació

Agències
2 min
Una dona llegeix en un diari les notícies sobre el referèndum de Crimea, aquest dilluns / REUTERS

SimferopolEl parlament de Crimea ha proclamat oficialment la independència d'Ucraïna i ha sol·licitat l'annexió a Rússia l'endemà del referèndum en què un 96,6% dels crimeans –1,27 milions– van votar a favor de la reunificació amb Rússia. El resultat de la consulta l'ha anunciat Mikhaïl Màlishev, cap de la comissió electoral local, al final de l'escrutini. La consulta no ha estat supervisada per observadors independents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquestes dades no variaran", ha subratllat Màlishev en declaracions en una ràdio local, alhora que ha xifrat en un 82,71% la participació a la consulta.

Abans que conclogués l'escrutini, Màlishev havia estimat en poc més del 3% els electors que s'han pronunciat a favor de la segona pregunta: una àmplia autonomia dins d'Ucraïna.

El funcionari crimeà ha reconegut que s'han inclòs en el cens algunes persones mortes, malgrat que n'ha culpat les autoritats de Kíev, que van bloquejar les últimes dades de població. Màlishev ha explicat que el cens s'ha elaborat segons les dades del 2012.

D'acord amb les xifres de participació, a més del 60% de russos ètnics, també hauria votat la minoria ucraïnesa i, segons les autoritats, un petit percentatge de tàtars, que havien cridat a boicotejar la consulta.

El Parlament de Crimea aprovarà avui mateix en una sessió extraordinària els resultats del plebiscit i, seguidament, es dirigirà al president rus, Vladímir Putin, perquè accepti la república ucraïnesa en el si de la Federació Russa.

Putin va defensar ahir a la nit la legitimitat del referèndum de Crimea en una conversa telefònica amb el president nord-americà, Barack Obama, que va recordar al cap del Kremlin que Occident ha d'adoptar sancions si Crimea ingressa a la Federació Russa.

Els Estats Units i les cancelleries occidentals van condemnar ahir a la nit la consulta, van avançar que no reconeixeran els resultats i van fer una defensa a ultrança de la integritat territorial d'Ucraïna, que per la seva part va titllar d'anticonstitucional la votació.

stats