Internacional 02/02/2016

Cruz derrota el fenomen Trump als 'caucus' republicans d’Iowa

Clinton i Sanders empaten als 'caucus' demòcrates. El republicà Marco Rubio sorprèn amb un sòlid tercer lloc

Nuria Ferragutcasas
2 min
El senador Ted Cruz celebra la seva victòria als caucus republicans d'Iowa, la primera cita electoral de les primàries republicanes.

Des Moines (Iowa)Iowa ha pres aquesta matinada (hora catalana) el pols al fenomen Donald Trump en la cursa per a la Casa Blanca, i la lectura ha estat clara: és més dèbil del que les enquestes havien pronosticat. El senador ultraconservador de Texas, Ted Cruz, ha guanyat els 'caucus' republicans d’aquest estat agrícola amb un 28% dels vots.

L’excèntric milionari ha quedat segon, amb un 24% dels vots. La seva campanya no ha aconseguit complir les expectatives, i en les properes setmanes caldrà veure si és capaç de traduir el suport que manté en estats com Nou Hampshire, les primeres primàries que se celebren el dia 9, o a Carolina del Sud.

“Us estimo, Iowa”, ha dit en un breu discurs als seus partidaris reunits a Des Moines. Ha donat per bona la segona posició, ja que ha explicat que al principi de la seva campanya ningú creia que podria aconseguir un resultat tan bo a Iowa.

L'altre gran guanyador de la nit en la batalla republicana per aconseguir la nominació presidencial ha estat Marco Rubio. El jove senador de Florida ha obtingut un sòlid tercer lloc amb un 23% dels vots. Les enquestes li donaven un 11%, i, per tant, ha superat de llarg les expectatives. Amb aquest resultat, es postula com el candidat alternatiu de les elits republicanes.

Victòria pírrica de Clinton als 'caucus' d'Iowa

Hillary Clinton ha superat Bernie Sanders per un marge pírric. Aquests resultats suposen un empat virtual entre els dos candidats demòcrates i posen en evidència les debilitats de la campanya de l'exsecretària d'estat dels Estats Units.

Tres dècimes separen Clinton (49,9%) i Sanders (49,6%) amb un 99% dels vots escrutats.

El tercer candidat, l'exgovernador de Maryland, Martin O'Malley, ha anunciat que es retira de la cursa per la candidatura presidencial demòcrata després d'obtenir només un 0,6% dels delegats.

"Quan penso en el que ha passat aquesta nit, penso que la gent d'Iowa ha enviat un missatge molt profund a l'establishment polític , econòmic i mediàtic", ha assegurat el senador de Vermont. Sanders ha aconseguit una victòria moral.

Missatge a les elits

El bon resultat de Sanders i de Cruz s'interpreta com una bufetada a les elits polítiques. Els dos senadors, dels corrents més progressistes i conservadors dels seus partits, respectivament, s'han presentat com candidats que volen trencar amb l'establishment.

stats