Avortament
Internacional 27/06/2022

Els darrers dies de l'última clínica d'avortaments de Mississipí

El centre que va perdre el cas que va derogar la 'Roe contra Wade' es planteja noves alternatives per ajudar les dones a avortar

Richard Fausset / The New York Times
4 min
La  Jackson Women’s Health Organization, la última clínica d'avortaments de Mississipí

MississipiUna dona jove entra a l'aparcament de l'única clínica d'avortament de Mississipí amb les espatlles encorbades. L'acompanyen una dona més gran i un jove amb expressió impertèrrita amb una pistola al maluc. Sembla aterrida. Al seu voltant, el soroll és ensordidor. És dissabte al matí i un home predica amb un megàfon el passatge bíblic en el qual Jezabel és menjada pels gossos. Desenes de cristians evangèlics s'aglutinen per pregar. Voluntaris de la clínica intenten guiar els cotxes de les pacients entre la multitud i una música potent. Al carrer, en fila, hi ha cartells amb fotografies de fetus.

Un pastor anglicà s'acosta a la dona més gran i l'anima a intentar persuadir la noia a no continuar amb l'avortament. "Jo volia que tingués el nadó", diu la dona, amb la veu inestable. Aviat, tot això —les prèdiques, les pacients espantades, la música rock i cartells cruels— desapareixerà. Però abans que ho faci, es preveuen uns quants dies més d'enrenou als voltants de l'Organització de Salut de la Dona Jackson, la clínica pintada de rosa que ha centrat la decisió del Tribunal Suprem que anul·la la sentència Roe contra Wade, intenta atendre tantes pacients com sigui possible abans que es vegi obligada a tancar. "L'avortament és el nostre negoci, i això és el que farem: assegurar-nos que les dones hi tinguin accés", diu Diane Derzis, la propietària de la clínica Jackson. "No marxarem".

Des de la sentència de divendres, les prohibicions de l'avortament ja han entrat en vigor a nou estats, i a almenys 12 més, entre els quals Mississipí, entraran en vigor aviat. Tot i que el que ha jutjat el Suprem era una llei de Mississipí que buscava restringir l'avortament a partir de les 15 setmanes, aquest estat també té el que es coneix com a "llei gallet", aprovada el 2007, que prohibeix totalment l'avortament excepte en casos de violació o risc per a la vida de la mare. La llei no pot entrar en vigor fins deu dies després que la fiscal general de l'estat, Lynn Fitch, hagi certificat la decisió del Tribunal Suprem. Diumenge encara no ho havia fet, però hi ha pocs dubtes que ho faci.

Alternatives per avortar

Fora de la Pink House, l'única clínica de Mississipí on es pot avortar, els manifestants s'han enfrontat durant anys a ordenances policials i denúncies d'empresaris, i han fet que el funcionament de la clínica sigui extremadament difícil. La intimidació, el clima social i nombrosos obstacles legals han obligat la clínica a recórrer a metges de fora de l'estat.

Mentrestant, els partidaris de l'accés a l'avortament treballen per crear una xarxa de donants, voluntaris, educadors i fins i tot pilots per ajudar les dones de l'estat més pobre del país a viatjar als llocs on el procediment seguirà sent legal. S'estan duent a terme esforços similars en estats on a partir d'ara estarà prohibit avortar amb l'esperança d'ajudar a dones d'altres estats que ho necessitin.

Derzis, que és propietària de diverses clíniques d'avortament, va anunciar divendres que obrirà una nova clínica a Las Cruces (Nou Mèxic), per ajudar les dones de Mississipí a viatjar a aquells llocs on l'avortament seguirà sent legal. "El fet que no siguem aquí no vol dir que no atendrem les dones de Mississipí, i qui sigui que ens necessiti", explica. Derzis, de 68 anys, va avortar el 1973 quan anava a la universitat i vivia amb el seu marit. Un any més tard va començar a treballar en una clínica per a dones, la seva feina "somiada", on va poder ajudar les dones més necessitades. En un moment donat, es va sentir forçada a llicenciar-se en dret, degut als obstacles que ha patit l'avortament al llarg dels anys. Derzis fa cada dia uns 35 avortaments i unes 25 sessions d'assessorament per a dones que tenen la intenció de sotmetre's al procediment.

Manca d'informació

La fiscal general de Mississipí, republicana, va afirmar divendres que, després d'aquesta decisió, el govern hauria d'aprovar "lleis que empoderin les dones", incloent-hi una reforma del suport per fills i polítiques laborals. El mateix dia, els tres magistrats contraris a la sentència van enumerar les moltes maneres en què aquest estat s'ha quedat curt, amb la taxa de mortalitat infantil més alta del país i algunes de les taxes més altes de part prematur, cesàries i morts maternes. Van assenyalar que, tot i que el 62% dels embarassos de Mississipí no són planificats, aquest estat, per exemple, "prohibeix als educadors demostrar l'ús adequat d'anticonceptius".

En els darrers anys, els legisladors republicans s'han negat a expandir el programa d'assegurances de salut, un dels motius pels quals, segons els crítics, els resultats de salut de l'estat són tan pobres. A l'abril, però, el governador Tate Reeves va signar una llei que atorga crèdits fiscals als "centres de recursos per a l'embaràs", alineats amb grups religiosos i que pressionen les dones perquè no avortin. Terri Herring, presidenta del grup Choose Life Mississippi, assegura que els centres reforçats ajudaran les dones pobres a entendre les seves opcions en l'escenari post-Roe. "Aquests centres de recursos per a l'embaràs proporcionaran a aquestes persones ajut compassiu per guiar-les durant els embarassos. Moltes dones només necessiten saber com accedir al que ja tenen disponible", explica.

A mesura que dissabte la temperatura pujava, la frustració dels qui acompanyaven les dones a la clínica Jackson era més evident. Dale Gibson, un mariner de 53 anys que es va oferir voluntari per acompanyar les pacients, va començar a increpar un manifestant que ensenyava a les dones un fetus de goma quan entraven a avortar. Les cridava des de la tanca i els demanava que es quedessin amb el nadó. "Si pensen que així s'acabarà l'avortament, s'estan enganyant a ells mateixos", diu Gibson.

Copyright: The New York Times

stats