Internacional 09/01/2012

Les cinc dates clau en les relacions entre Escòcia i Anglaterra

Marc Vidal
1 min
Imatge del parlament escocès obra de l'arquitecte Enric Miralles

Barcelona1603 - Successió reial

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les corones d'Anglaterra i Escòcia van ser unides el 1603 quan Jaume VI d'Escòcia succeeix Elisabet al tro anglès com a Jaume I. Aquest rei i els seus successors van governar sobre Anglaterra i Escòcia però cada territori va mantenir el seu propi parlament, la seva pròpia església i la seva legislació.

1707 - Tractat per la unió amb Anglaterra

El parlament d'Escòcia va votar a favor del Tractat per la unió amb Anglaterra que va entrar en vigor aquell mateix any.

1979 - Fracassa el primer referèndum per recuperar poder

La primera consulta popular per determinar si Escòcia havia de recuperar el seu parlament fracassa, tot i la victporia del sí, en no complir-se els requeriments de participació fixats.

1997 - La reinstauració del parlament escocès

En un nou referèndum, els escocesos voten a favor de recuperar el seu parlament amb competències com ara Salut o Educació. El 1999 es reuneix per primer cop la nova assemblea i el 2004 la reina Elisabet inaugura el nou edifici del parlament a Edimburg obra de l'arquitecte Enric Miralles.

2007 - L'independentista Alex Salmond guanya les eleccions

L'independentista Alex Salmond guanya les eleccions a primer ministre d'Escòcia i aconsegueix la majoria absoluta l'any 2011 al parlament d'Edimburg amb la promesa de celebrar un referèndum sobre la sortida del Regne Unit abans del 2014.

stats