Internacional 14/08/2022

Una delegació de congressistes nord-americans viatja a Taiwan enmig de les tensions amb la Xina

La comissió farà una visita de dos dies a l'illa per reunir-se amb la presidenta Tsai Ing-wen

Anna Reig
3 min
El director general del Departament d'Afers d'Amèrica del Nord de Taiwan, Douglas Hsu, dona la benvinguda als representants nord-americans a l'aeroport de Taipei

BarcelonaUna delegació de congressistes nord-americans ha arribat aquesta tarda a Taiwan només dotze dies després de la visita de la presidenta de la Cambra dels Representants, Nancy Pelosi. Els cinc membres del Congrés es quedaran a l'illa fins dilluns per reunir-se amb la presidenta Tsai Ing-wen i assistiran a un banquet organitzat pel ministre d'Afers Exteriors de Taiwan, Joseph Wu. La delegació l'encapçala el senador demòcrata de Massachusetts Ed Markey i l'acompanyen els congressistes demòcrates John Garamendi, Alan Lowenthal i Don Beyer i la congressista republicana Amata Coleman Radewagen.

La visita té lloc enmig de l'escalada de tensió militar entre els Estats Units i la Xina pel viatge de la presidenta Nancy Pelosi a l'illa. Pequín va interpretar el gest de la política com una alteració de l'statu quo i una mostra de suport a la independència de Taiwan, que considera part del seu territori. Així, el govern xinès va reaccionar amb maniobres militars amb foc real a l'estret de Formosa, la línia de seguretat marítima del territori, i sancions contra la regió de Taiwan, com ara la cancel·lació de reunions militars d'alt nivell amb els Estats Units o la cooperació en assumptes com la lluita contra el canvi climàtic.

Viatge planificat

El viatge dels congressistes sembla que es va planificar fa mesos. Bonnie Glaser, directora del programa Àsia del German Marshall Fund dels Estats Units, ha dit al The New York Times que "molts congressistes volen visitar-los per mostrar el suport dels Estats Units". S'espera que un altre grup del Congrés arribi a Taiwan abans de finals de mes. La visita forma part d'una gira més àmplia a la regió indopacífica, segons ha informat l'Institut Americà de Taiwan, la representació dels Estats Units al país que funciona de facto com a ambaixada. "La delegació es reunirà amb alts càrrecs de Taiwan per abordar les relacions entre els Estats Units i Taiwan, la seguretat regional, el comerç, la inversió, les cadenes globals de subministrament, la crisi climàtica i altres temes rellevants d'interès mutu", ha afirmat l'Institut Americà.

D'altra banda, Pequín continua realitzant exercicis militars a prop de l'illa. Poc abans de l'aterratge dels congressistes, el ministeri de Defensa de Taiwan ha confirmat que sis vaixells de guerra i almenys 22 avions de combat xinesos s'han aproximat a l'estret de Formosa, fet que han interpretat com l'enèsima exhibició de la força militar de Pequín. Com fa habitualment, Taipei ha respost declarant una alerta a les seves forces i alertant els aparells xinesos perquè abandonessin les seves posicions immediatament, segons informa un comunicat del ministeri de Defensa recollit en el seu compte de Twitter.

Tuit del Ministeri de Defensa de Taiwan

L'oficina de la presidenta Tsai creu que la segona visita nord-americana d'alt nivell del mes indica un "suport ferm" a la regió. Tanmateix, els Estats Units no reconeixen oficialment Taiwan –només ho fan 14 països actualment, entre ells Guatemala, Hondures o el Vaticà–, però sí que mantenen unes estretes relacions amb l'illa, que inclouen des del comerç de microxips fins a la venda d'armes per a la defensa de Taiwan.

Washington va anunciar divendres passat que reforçarà les relacions comercials amb Taiwan i no renunciarà a l'ús de les vies aèries i marítimes a través de l'estret de Formosa, va afirmar Kurt Campbell, coordinador de la Casa Blanca de la regió Àsia-Pacífic. “La Xina ha reaccionat de manera exagerada i les seves accions continuen sent provocatives, desestabilitzadores i sense precedents”, va declarar Campbell. “Les accions de la Xina són fonamentalment contràries a l'objectiu de pau i estabilitat. Formen part d'una campanya de pressió intensificada contra Taiwan”, va afegir.

stats