Internacional 08/08/2022

La Xina allarga les maniobres militars intimidatòries al voltant de Taiwan

Biden diu que està "preocupat" pels moviments xinesos però no creu que vagin a més

2 min
Un avió militar taiwanès enlairant-se aquest dissabte

BarcelonaLa Xina continua amb els seus jocs de guerra a l'estret de Taiwan. Les operacions militars que Pequín va impulsar dijous passat per respondre a la visita a l'illa de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, havien d'acabar ahir diumenge, però aquest dilluns s'han reprès. A primera hora del matí, l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinès ha anunciat operacions submarines i simulacres d'atacs al mar, i al llarg de tot el dia ha enviat fins a 39 avions de combat i 13 vaixells de guerra a les zones que envolten Taiwan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Prop d'una setmana després de la polèmica visita de Pelosi a Taiwan, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat per primer cop aquest dilluns sobre aquesta crisi, que situa les relacions del seu país amb la Xina en el punt més baix –i perillós– en dècades. Ha admès que està "preocupat" pels moviments de la Xina tot i que no creu que vagi a més. "Estic preocupat perquè s'estiguin movent tant com ho estan fent. Però no crec que facin res més enllà del que estan fent".

Les maniobres militars xineses dels últims cinc dies han suposat una escalada important en la tensió que des de fa mesos es viu a la regió, ja que els avions i vaixells de l'exèrcit xinès han traspassat repetidament la línia mitjana que divideix l'estret de Taiwan, una línia vermella que no s'acostumava a traspassar. A més, entre dijous i diumenge, Pequín va disparar fins a 11 míssils balístics com a mesura intimidatòria. Tot plegat ha obligat a cancel·lar uns 200 vols comercials i a desviar 900 vols internacionals més, que han hagut de canviar de ruta per no sobrevolar la zona propera a l'illa de Taiwan.

Aquest dilluns, veient que les operacions militars no s'aturaven sinó que es reprenien, el ministre de Defensa de Taiwan ha reclamat al govern xinès que "faci marxa enrere". "Davant de la intimidació militar creada per la Xina, Taiwan no tindrà por ni es farà enrere i defensarà de manera ferma la seva sobirania, la seguretat nacional i la seva forma de vida lliure i democràtica", ha dit el ministeri en un comunicat. Com a resposta a la pressió creixent de la Xina, el govern de l'illa ha anunciat les seves pròpies maniobres militars "per posar a prova la capacitat de combat" del seu exèrcit, unes operacions que tindran lloc demà dimarts i dijous amb foc real, segons Efe.

stats