Internacional 09/08/2018

Desenes de morts en l'atac a un autobús escolar al Iemen

La coalició àrab, liderada pels saudites, defensa que és una acció que s'ajusta a la legalitat

Ara
2 min
Un home atén un dels nens ferits a l'atemptat de la ciutat de Saada

BarcelonaLa coalició àrab ha matat desenes de persones en un bombardeig contra un autobús que portava nens a la província iemenita de Saada, segons ha informat la Creu Roja local. Les autoritats militars àrabs han justificat l'atac com una "acció militar legítima" que s'ajusta "al dret internacional humanitari i les seves normes consuetudinàries" perquè respon a un atac previ dins de la seva frontera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Unicef, 29 dels 50 morts en l'atac són menors d'entre 10 i 14 anys. El bombardeig aeri s'ha produït en un gran mercat al pas de tres autobusos en què viatjaven nois, la majoria menors de 10 anys, que anaven a una activitat estival a la ciutat de Saada, pròxima a l'Aràbia Saudita i un bastió dels rebels houthis.

Des de fa més de tres anys el Iemen està sumit en un caos per la guerra civil entre els rebels houthis i el govern de Sanaa però que ha pres un abast regional amb la implicació de les potències de la zona que han vist en el conflicte un taulell d'escacs per complir les seves ànsies de poder. En la batalla s'enfronten el règim de l'Aràbia Saudita, que lidera una coalició àrab i té el suport de països occidentals que van entrar en la guerra per ajudar l'ara exiliat president Abdo Rabu Mansur Hadi, i els rebels xiïtes houthis, que reben finançament de l'Iran.

La guerra oberta al Iemen després del fracàs d'una tímida rebel·lió que sí que va acabar amb la dictadura del vell Ali Abdul·lah Sàleh ha deixat el país més inestable i afeblit. Es calcula que més de dos terços dels 25 milions d'habitants malviuen sota el llindar de la pobresa, i no només castigats per la violència militar i sectària sinó per l'extrema sequera que ha deixat fam i misèria. A més a més, el còlera ha campat lliurement per moltes àrees i ha sobrepassat la capacitat dels ja de per si dèbils sistemes sanitaris i hospitals per poder atendre com cal els malalts i afectats.

Aliances al Pròxim Orient

La representant de l'Unicef al Iemen, Meritxell Relano, ha denunciat a través de Twitter que els nens i adolescents es converteixin en un objectiu militar.

stats