Internacional 23/10/2016

Compte enrere per al tancament de la Jungla

França comença aquest dilluns el tancament del camp de Calais on encara hi ha més de 6.000 refugiats

Ara
2 min
Policies francesos controlen els residents de la 'Jungla' que asseguren que són menors d'edat.

BarcelonaLa Jungla, el camp informal de refugiats de Calais, té les hores comptades. Aquest dilluns el govern de França començarà a desmantellar les instal·lacions que encara acullen entre 6.500 i 10.000 persones, segons les fonts, que seran reubicades per tot el territori nacional, excepte a Còrsega. Es creu que n'hi ha 1.300 que són menors d'edat no acompanyats. La majoria dels residents procedeixen de l'Àfrica subsahariana, l'Afganistan o Eritrea i fa mesos que esperen l'oportunitat de creuar el canal de la Mànega per instal·lar-se al Regne Unit.

Grups de migrants passen les hores jugant mentre esperen el tancament de la 'Jungla'.

Es preveu que els primers autobusos per emportar-se els refugiats arribaran al camp abans de les 08.00 h. Durant tot el dia, una seixantena de vehicles transportaran 2.400 persones: els menors no acompanyats, les famílies, les dones soles o amb fills i els homes sols.

El camp de Calais, en la seva màxima capacitat

Les autoritats franceses han muntat un centre des d'on els immigrants seran identificats i se'ls comunicarà a quins centres d'acollida seran traslladats. L'operació de buidatge del camp durarà una setmana i mobilitzarà 1.250 agents, entre policies i gendarmes. Alguns immigrants ja han fet les maletes i se n'han anat del camp, queixosos perquè no han rebut explicacions de quin serà el seu futur i perquè encara no han renunciat al seu objectiu de creuar el canal i arribar a territori britànic.

Denúncies d'ONGs

El govern esperava la notificació del Tribunal Administratiu de Lille (al nord de França), que fa una setmana en va autoritzar el desmantellament, ignorant així el recurs d'11 associacions de drets humans. Els magistrats van argumentar que el tancament de la Jungla permetrà acabar amb el "tracte inhumà i degradant" dels immigrants. Precisament, les ONG auguren que la situació que pateixen els residents encara s'agreujarà més quan siguin fora del camp i, en aquest sentit, Human Rights Watch ha denunciat que les autoritats no tenen cap pla creïble per reallotjar tantes persones.

Més menors al Regne Unit

Malgrat les crítiques, continuen els preparatius per buidar la Jungla, i aquest diumenge ha arribat al Regne Unit el primer grup de menors no acompanyats sense vincles familiars al país. Són 70 nois, entre els quals hi ha 54 nenes, majoritàriament procedents d'Eritrea.

L'entrada al Regne Unit es produeix, però, en virtut d'una llei britànica aprovada a l'abril que permet que menors considerats particularment vulnerables o en situació de perill –com nenes i menors de 13 anys– es refugiïn al país, tot i no tenir cap familiar.

A principis d'aquesta setmana, un altre grup de 15 menors ja va arribar al Regne Unit en virtut de l'anomenada 'normativa de Dublín', que permet l'entrada de nens que hagin pogut demostrar que sí que tenen familiars residint al país que se'n poden fer càrrec.

stats