Internacional 29/02/2016

Clam per alliberar els 'indignats' del Congo

Sis activistes han estat condemnats a dos anys de presó per animar a una vaga pacífica al país centreafricà

Ara
2 min
Sivya ha vingut a Barcelona convidat per Amnistia Internacional en el marc de la campanya pro drets humans #PersonasXPersonas.

BARCELONALa comunitat internacional i organitzacions en defensa dels drets humans exigeixen la posada en llibertat de sis joves activistes de l'organització LUCHA de la República Democràtica del Congo, coneguts com els 'indignats de Goma' perquè es van inspirar en les mobilitzacions del 15-M.

Els joves van ser arrestats la matinada del passat 16 de febrer a la ciutat de Goma i condemnats a dos anys de presó en un judici exprés, acusats de "propagar falsos rumors", "incitació a la desobediència" i "atemptat contra la seguretat nacional". Per a Amnistia Internacional o Human Rights Watch (HRW) es tracta de presos de consciència i denuncien que el procés ha condemnat una mobilització ciutadana pacífica.

La policia va irrompre a la seu de LUCHA (l'acrònim Lluita pel Canvi en francès) i va enganxar 'in fraganti' els activistes mentre preparaven pancartes per animar la ciutadania a participar en la iniciativa 'ville morte' (ciutat morta), una protesta pacífica que consistia a quedar-se a casa i buidar els carrers. El motiu de la mobilització era protestar pel retard en la convocatòria d'eleccions al país, previstes per al novembre del 2016 però que el president Joseph Kabila ha decidit ajornar quatre anys amb l'argument que el Congo "no està preparat" per a uns comicis, saltant-se així el mandat constitucional de celebrar-les cada cinc anys. A

Entre els missatges, destaca un que subratlla el poder del Congo: "El 2006 vam guanyar la Copa [de futbol de la Unió Africana], també podem guanyar la democràcia".

Un dels arrestats és Serge Sivya, un estudiant de Medicina de 28 anys i fundador de LUCHA, que fa uns mesos va venir a Barcelona convidat per Amnistia Internacional per reclamar, precisament, l'alliberament de companys. El jove ja advertia que Kabila busca "eternitzar-se en el poder", una pràctica que molts presidents africans estan practicant, alguns disfressant-ho amb referèndums i eleccions. De fet, amb la Constitució a la mà, Kabila no podria tornar a optar a les eleccions perquè ja ha exhaurit els dos mandats permesos.

stats