Internacional 22/06/2021

Detenen una 'tiktoker' egípcia per haver desafiat els valors conservadors del país

La repressió contra 'influencers' a Egipte preocupa a una societat en què l'ús de les xarxes socials s'estén entre els joves

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
La tiktoker egípcia Haneen Hossam, condemnada a 10 anys de presó

BarcelonaLa influencer egípcia Haneen Hossam, de 20 anys i amb uns 900.000 seguidors a TikTok, ha sigut condemnada a deu anys de presó per un jutjat del Caire que la considera culpable de tràfic de persones, una sentència que activistes de drets humans asseguren que és part d'un entramat per acabar amb les veus que qüestionen l'statu quo del país. Hossam també haurà de pagar una multa de 200.000 lliures egípcies per haver encoratjat les dones a publicar vídeos en aquesta plataforma i explicar com es pot treure benefici econòmic a TikTok.

El juliol del 2020 Hossam i Mawaddah Al-Adham, una altra influencer egípcia de 23 anys amb 1,4 milions de seguidors a Instagram, van ser acusades "d'incitar a la disbauxa" i "vulnerar els principis i valors familiars" de la societat conservadora egípcia als vídeos i fotografies compartits a les seves xarxes socials. Van ser sentenciades a dos anys de presó per "promocionar la immoralitat" a l'encoratjar les dones a treure benefici amb les xarxes socials. Aquest cas estableix un precedent en una societat en què cada cop està més estès l'ús de les xarxes socials, sobretot entre la població més jove.

Hossam va ser detinguda l'any 2020 després de publicar un vídeo en què explicava com es podien obtenir fins a 3.000 dòlars creant contingut a la plataforma Likee, un fet que les autoritats no van dubtar en interpretar com una promoció perquè les dones venguessin sexe. Mawaddah Al-Adham va ser considerada culpable de compartir fotografies i vídeos "indecents" amb la seva comunitat d'un milió de seguidors a Instagram. En els vídeos ballava les cançons de moda a la plataforma. A part de les dues influencers, tres joves van ser condemnats per ajudar-les.

Un tribunal d'apel·lació va anul·lar la sentència al gener i va ser aleshores quan es van introduir els nous càrrecs de tràfic de persones, concretament, "d'utilitzar noies en actes contraris als principis i valors de la societat egípcia amb l'objectiu d'obtenir beneficis materials". Els cinc acusats que van ser posats en llibertat al febrer, després de passar vuit mesos a la presó, han sigut declarats culpables i multats amb 200.000 lliures cadascun. Hossam ha rebut la pena de presó més llarga, de deu anys; Al-Adham i els tres homes, de sis. Segons l'advocat de Hassam, la seva alta condemna es deu al fet que és l'única que s'ha acollit al "dret legal de no presentar-se" i no ha comparegut al jutjat.

Activistes de drets humans han denunciat que les dues dones han sigut sentenciades en una campanya de repressió per part de les autoritats egípcies contra les dones influents a les xarxes socials per càrrecs que violen els seus drets a la intimitat, llibertat d'expressió, no discriminació i dret sobre el propi cos.

Hossam, en xoc per la sentència, ha compartit un vídeo a Instagram demanant perdó al president Abdel Fattah al-Sissi: "Deu anys! No he fet res immoral per merèixer això. Vaig estar empresonada deu mesos i no vaig dir ni una paraula després de ser alliberada... Per què em voleu tornar a tancar?", pregunta en el vídeo.

stats