COLÒMBIA
Internacional 26/05/2018

Detingut Popeye, l'excap dels sicaris de Pablo Escobar

Velásquez està acusat d'extorsionar i amenaçar el candidat de l'esquerra a les presidencials

Ara
2 min
Jhon Jairo Velasquez, conduït per la policia per comparèixer davant del jutge

BarcelonaGairebé quatre anys després de sortir de la presó, Jhon Jairo Velásquez Vásquez, àlies 'Popeye', l'excap dels sicaris de Pablo Escobar, torna a estar sota sospita judicial, acusat dels delictes de "concert per delinquir" i extorsió. La detenció es va fer a Medellín, segons ha confirmat l'alcalde, Federico Gutiérrez, i com que l'exnarcotraficant no va acceptar els càrrecs, el jutge va decretar reclusió de manera temporal.

Popeye ha estat al centre de la polèmica durant la recta final de la campanya de les eleccions presidencials de diumenge a Colòmbia, per haver acusat el líder de l'esquerra, Gustavo Petro, d'estar vinculat al negoci del narcotràfic, i per haver amenaçat els seus seguidors, fet que va aixecar crítiques.

"La policia colombiana és molt professional i l'exèrcit és del poble. Combatran els col·lectius petristes. En un cas extrem, que no me l'imagino en cap escenari, ens tocarà a nosaltres, la ultradreta, combatre'ls amb feresa i decisió, amb força", havia escrit l'antic cap de sicaris a Twitter.

Enmig d'un enregistrament amb un grup de periodistes l'any passat, l'excap dels sicaris va arribar a baixar del vehicle en què viatjava i amenaçar una dona que li havia cridat "assassí" des d'una motocicleta la matrícula va arribar a fotografiar.

El 9 de desembre passat la fiscalia de Colòmbia va demanar revocar la llibertat condicional de Popeye després que fos vist en una festa d'aniversari de Juan Carlos Mesa, àlies 'Tom', un dels 'narcos' més buscats del país i membre de la màfia coneguda com a 'La Oficina'. En aquell moment Velázquez es va defensar dient que era legal assistir a una celebració com aquella.

L'antic sicari va confessar 300 assassinats comesos directament, i també almenys 3.000 més en què hi va participar, al llarg de la guerra oberta entre els càrtels colombians dels anys 80 i 90. Popeye es va lliurar a la policia el 1991, dos anys abans que el seu cap, Escobar, fos assassinat.

Després de passar 23 anys a la presó, Popeye ha aconseguit mostrar-se amb una imatge totalment renovada i els últims anys s'ha convertit en un fenomen a les xarxes i a Youtube, des d'on es promociona com un narcotraficant penedit, eines que li han servit de plataforma per explicar a mitjans d'arreu del món la història personal amb Escobar. A Espanya també s'ha vist envoltat per la polèmica en participar en una campanya de promoció del municipi de Carboneras (Almería), en què presumeix de ser "l'assassí de confiança" del narco més famós del món, capaç de sobreviure'l.

stats