Internacional 07/03/2015

Detinguts 32 curanderos per l'assassinat d'albins a Tanzània

Una associació reclama l'execució dels botxins per donar un missatge de fermesa davant dels múltiples atacs

Ara
2 min

BarcelonaLa policia de Tanzània ha arrestat 32 curanderos aquesta setmana dins d'una campanya en contra dels assassinats rituals d'albins. Els activistes asseguren que els atacants han mort almenys 75 persones amb albinisme al país de l'est de l'Àfrica des del 2000 per utilitzar les seves extremitats i altres parts del cos com a amulets destinats a garantir l'èxit en l'amor, la vida i els negocis.

"Volem que tots els condemnats per matar persones amb albinisme siguin executats a la forca sense demora per tal d'enviar un fort missatge que aquests atacs ja no són tolerats", ha demanat el president de la Societat d'Albins de Tanzània, Ernest Kimaya, en declaracions a l'agència Reuters. En aquests moments, 17 acusats esperen en el corredor de la mort, tot i que fa dues dècades que no es produeix cap execució al país.

"Hem fet aquesta apel·lació directament al president durant la nostra reunió amb ell aquesta setmana i va expressar el seu compromís per a nosaltres que el govern va a accelerar el procés de dur a terme les execucions dels condemnats a mort declarades culpables d'aquests assassinats."

El president de Tanzàia, Jakaya Kikwete, ha promès acabar amb la pràctica que ha titllat de vergonya per al país, que té en el corredor de la mort 17 acusats d'assassinar albins, tot i que des de fa dues dècades no ha fet cap execució.

"Els curanderos van ser arrestats en possessió de diferents objectes, incloent-hi pocions i oli d'origen desconegut", ha explicat el cap de la policia a la ciutat nord-occidental de Geita, Joseph Konyo.

Kimaya ha apuntat que temen que l'horitzó de les eleccions a l'octubre faci créixer els atacs als albins, ja que, ha denunciat, alguns polítics han confiat en bruixots per augmentar les seves possibilitats de guanyar.

"És cert que hi ha una relació entre les eleccions i un augment dels atacs contra les persones amb albinisme", afirma Kimaya.

L'Àfrica austral és l'àrea del món amb més prevalença de l'albinisme, amb 1 de cada 1.000 naixements, mentre que a Europa és d'1 cada 20.000.

L'Oficina de Drets Humans de l'ONU va documentar en tres anys més de 200 casos d'atacs a persones amb albinisme, tot i que la xifra pot ser més elevada ja que moltes víctimes no s'atreveixen a denunciar els abusos. EN la majoria dels casos, l'assassinat busca òrgans com els ulls, cor o la pell dels albins, així com extremitats del cos que la tradició atorga un valor curatiu.

stats