Internacional 26/07/2019

El governador de Puerto Rico dimiteix per la pressió popular

Rosselló cedeix després de dies de protestes massives per corrupció

P. Mazzei / F. Robles
3 min
Una dona cantant en la celebració per la renúncia de Rosselló en una espontània concentració a la capital de Puerto Rico ahir.

San JuanRicardo Rosselló, el qüestionat governador de Puerto Rico, ha tirat la tovallola, cedint a la pressió de centenars de milers de persones que han sortit als carrers de l’illa en l’última setmana en contra de la seva continuïtat al poder. Rosselló abandonarà el càrrec el divendres 2 d’agost i serà substituït per Wanda Vázquez, ministra fins ara de Justícia, i la següent en la línia de successió del màxim dirigent, després que la setmana passada renunciés el secretari d’Estat al veure’s involucrat en l’escàndol dels xats homòfobs i sexistes i un cas de corrupció a gran escala en un país que va haver de declarar-se en fallida.

La renúncia de Rosselló va ser rebuda a San Juan, la capital, per un esclat d’alegria. A peu, a cavall i fins i tot en vehicles aquàtics, milers de persones van omplir els carrers per celebrar el que consideren una victòria popular. “Ricky, ¡te votamos!”, cantava una multitud al so de qualsevol instrument que servís per marcar el ritme. L’adeu del governador arribava després de dies de mobilitzacions, les més multitudinàries que es recorden a l’illa per la filtració d’un xat privat entre Rosselló i els seus col·laboradors pròxims en què es reien de personalitats per la seva orientació sexual, com és el cas de Ricky Martín, que va impulsar la primera gran manifestació. Els interlocutors del governador es van intercanviar missatges ofensius cap als afectats per l’huracà Maria, que l’any passat va causar milers de víctimes i destrosses multimilionàries. Dos dies abans que transcendís el xat, l’FBI nord-americà va arrestar sis persones com a part d’una investigació federal de corrupció relacionada amb programes de salut.

A Rosselló, les grans mobilitzacions no l’havien fet canviar d’opinió per mantenir-se al càrrec fins al 2020 sota la promesa de no presentar-se a la reelecció, però dimecres a la matinada (en horari català) va comparèixer en un discurs televisat per anunciar que s’ho havia repensat. És cert que poques hores abans el president de la Cambra de Representants porto-riquenya, Carlos J. Méndez Núñez, va anunciar que comptava amb prou suport per iniciar un procés d’ impeachment per apartar Rosselló a la força. En la seva paraula, Rosselló va oferir la seva renúncia com una manera de facilitar “la reconciliació ciutadana”.

Rosselló és el primer governador a renunciar des que els porto-riquenys van començar a elegir els seus governadors, l’any 1947. Els escàndols han suposat un punt d’inflexió per als porto-riquenys que durant anys han hagut de suportar grans dificultats econòmiques. La recessió econòmica a l’illa ha durat més d’una dècada. Centenars de milers de persones se n’han anat i la crisi pel deute ha deixat el govern en fallida. El congrés va posar les finances de Puerto Rico sota del control d’un consell de supervisió federal. Després va arribar l’huracà Maria. La catàstrofe i sobretot la mala gestió posterior per ajudar els damnificats van ser tan grans que una part de la població va haver de sobreviure sense llum durant l’any següent.

La sortida de Rosselló aparentment posa fi a una dinastia política a Puerto Rico. El seu pare, Pedro Rosselló, va ser governador del 1993 al 2000, en un mandat que va estar plagat d’escàndols de corrupció que li van impedir accedir a una tercera reelecció.

Des de Washington, que manté una relació pseudocolonial amb Puerto Rico, tant representants demòcrates com republicans ja havien advertit Rosselló que la seva situació era inaguantable, que havia perdut tota credibilitat i que, si s’aferrava al poder, el Congrés podria frenar el desemborsament de fons.

Copyright ‘The New York Times’

stats