Internacional 22/07/2019

Puerto Rico torna al carrer per exigir la dimissió del governador homòfob

Els organitzadors esperen un milió de persones en la protesta més multitudinària del país

Frances Robles / Alejandra Rosa / 'THE NEW YORK TIMES'
2 min
Milers de persones amb banderes de Puerto Rico omplen l'accés a la capital per protestar contra el governador Rosselló

San JuanDesenes de milers de porto-riquenys han omplert aquest dilluns la via principal de la capital, San Juan, en la segona protesta contra el governador Ricardo Rosselló, que es resisteix a dimitir malgrat les persistents crides que dimiteixi per l'escàndol d'un xat en què es reia de personalitats i artistes homosexuals i dels afectats de l'huracà 'Maria'. Ricky Martin, un dels al·ludits en la conversa, és un dels que s'han erigit com a líders de les manifestacions, les més multitudinàries del petit país, que manté una relació especial amb els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Expreso Las Américas, una via ràpida d'un quilòmetre de longitud, s'ha omplert de gom a gom de ciutadans que porten banderes nacionals per exigir la retirada de Rosselló, que davant de la polèmica s'ha limitat a retirar la seva candidatura a la reelecció el 2020 però ha afirmat que es mantindrà al càrrec fins que acabi el seu mandat i que, si cal, farà front a un hipotètic 'impeachment'.

La protesta de dilluns s'inclou a les mobilitzacions que s'han produït a l’illa arran del xat homòfob. Els organitzadors esperaven convocar un milió de persones, aproximadament un terç de la població de l’illa, la convocatòria més multitudinària de la història porto-riquenya. Així superaria la protesta que es va fer dimecres de la setmana passada entre el Capitoli i la mansió del governador, La Fortaleza, que va acabar amb enfrontaments amb la policia. Es va produir dimecres passat i va culminar amb enfrontaments amb la policia.

Les protestes contra Rosselló van començar fa més d'una setmana, després de la publicació de 889 pàgines d’un grup de xat entre el governador i col·laboradors del seu cercle més pròxim. A més de ser ofensius, els missatges van revelar una clara complicitat entre el governador i antics ajudants que ara treballen per a empreses privades.

Els missatges han sigut la gota que ha fet vessar el got per a molts porto-riquenys que durant anys han estat patint polítiques i mesures d’austeritat econòmica i de la devastació de l’huracà 'Maria'. Es dona la circumstància que la primera protesta en contra de Rosselló es va produir al municipi de Guaynabo, un lloc que tradicionalment ha donat suport al governador i residència de la classe mitjana i alta del país, cosa que il·lustra que el dirigent cada cop s'està quedant més sol.

La jornada de protesta no s'ha limitat només a la marxa per l'autovia, sinó que hi ha hagut força seguiment entre el comerç, un sector que ha respost a la crida de la vaga i el centre comercial més gran de San Juan, el de la plaça de Las Américas, no ha obert portes, com tampoc ho han fet bancs i altres negocis. Aquest tancament ha provocat que les companyies de creuers hagin decidit desviar els seus grans vaixells en altres ports. La universitat també ha suspès les seves classes.

'El Nuevo Día', el diari de més tirada de Puerto Rico, ha publicat de nou un editorial en què insta Rosselló a dimitir: "Governador, ha arribat el moment d’escoltar la gent", titula en primera pàgina.

stats