Dinamarca diu adeu a totes les restriccions: "Aquest cap de setmana serà una bogeria"

És el primer país de la UE que aixeca totes les mesures contra el covid-19

3 min
Clients a un bar al mercat Torvehallerne de Copenhaguen

CopenhaguenFins aquest dimarts hi havia un gest que palesava el canvi de país (i de mesures anticovid) als trens que creuen l'estret de l'Öresund, que separa Suècia i Dinamarca. La gran majoria dels passatgers que hi pujaven en direcció a Copenhaguen ho feien sense mascareta -a Suècia, no és obligatòria-, però havien de posar-se-la només travessar la frontera. En la direcció contrària, el gest era l'invers: mascareta fora només entrar a territori suec. Ara, això s'ha acabat. Des d'aquest dimarts, a Dinamarca ja no és obligatori dur mascareta enlloc. De fet, aquest país escandinau s'ha convertit en el primer de la Unió Europea a aixecar totes les restriccions contra el covid, que ja no es considera una malaltia "crítica per a la societat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'adeu a la mascareta, que fins ara s'havia de dur als interiors d'espais públics -actualment només se segueix recomanant als hospitals i residències-, és el més evident de la nova fase a Dinamarca. Amb tot, les mascaretes no han desaparegut del tot. A Copenhaguen, se'n segueixen veient, sobretot als autobusos, trens i metros. Però també pel carrer, malgrat que a Dinamarca (ni a cap altre dels Països Nòrdics) mai han sigut obligatòries als exteriors. "Jo me la poso sempre al transport públic i quan vaig a comprar", explica la Rikke, que s'espera a l'andana de l'estació de Norreport, a la capital danesa. "Entenc que la societat hagi de tirar endavant, i que les restriccions estaven afectant molts negocis, però alhora encara pateixo una mica perquè hi ha molta gent que s'està encomanant de covid", afirma.

Té raó. Les infeccions segueixen disparades i superen els 45.000 casos diaris (mentre que a mitjans de desembre se situaven al voltant dels 8.000). El nombre de pacients hospitalitzats també va a l'alça i ja n'hi ha més de mil, tot i que els que necessiten cures intensives baixen. També baixen la taxa de positivitat i la taxa de reproducció del virus. El politòleg Michael Bang Petersen, que dirigeix un projecte sobre el comportament en pandèmia i que assessora el govern, ha indicat aquest dimarts en un fil de Twitter que la majoria de la població aprova la decisió d'aixecar les restriccions i que la preocupació entre els danesos respecte a la pandèmia està en el punt més baix des que es va començar a analitzar. Això es deu, segons assenyala, a l'elevada taxa de vacunació (un 81% dels danesos tenen dues dosis i un 61%, tres) i al fet que la variant òmicron és menys severa que les anteriors, a més d'una confiança generalitzada en les autoritats.

La Carla, una noia de 15 anys, passeja amb dues amigues de la mateixa edat, totes tres amb mascareta. Explica que ho fa perquè d'aquí a pocs dies fan vacances i tenen previst viatjar i no es volen arriscar a contagiar-se. Però assegura que quan torni ja no la portarà. "Estic bastant cansada de les restriccions, però tinc sentiments contraris. Per a mi, crec que és una bona cosa, però entenc que per a la gent gran pot ser preocupant perquè es poden posar més malalts", diu.

Sense certificat i discoteques obertes

A més de l'obligatorietat de la mascareta, també s'ha eliminat el requeriment d'ensenyar el certificat covid per entrar als espais públics. "Alentia el procés; ara segur que tot serà més fàcil", diu el Sebastian, que controla l'entrada al museu Ny Carlsberg Glyptotek. Preveu que aquest cap de setmana es noti un augment de l'afluència de públic. Aquest dimarts, el museu estava ple, però els treballadors no s'atrevien a atribuir-ho a l'aixecament de les restriccions: "Avui l'entrada és gratis, i amb el mal temps que fa, és normal que la gent vulgui entrar a llocs tancats".

La Viola, cambrera d'un restaurant a Nyhavn, una de les zones més turístiques de Copenhaguen, creu que el requeriment del certificat covid no suposava un gran problema en general, tenint en compte que la gran majoria de danesos estan vacunats. El gran canvi, diu, es notarà a les nits, amb la reobertura dels pubs i discoteques. "Aquest cap de setmana serà una bogeria", pronostica. L'oci nocturn ha estat el sector més afectat: obligat a tancar el març del 2020, només va poder obrir durant dos mesos la tardor passada. Els bars i restaurants, a més, ja no tenen ni l'horari ni l'aforament limitat. "És cert que no ens ha faltat la feina aquests últims mesos, però només podíem deixar entrar un nombre limitat de clients. Aquest cap de setmana probablement serà molt més fort", afegeix el Gustav des de darrere la barra d'un bar de Norrebro.

"Estem a punt per sortir de l'ombra del coronavirus", assegurava la setmana passada la primera ministra danesa, Mette Frederiksen. Dinamarca lidera des d'aquest dimarts el camí del retorn a una vida social sense restriccions ni mascaretes, esperant que aquest cop sigui el definitiu i no hagi de fer marxa enrere de nou com la tardor passada.

stats