Internacional 03/08/2017

Els diputats francesos, indignats perquè han hagut d'ajornar les vacances

Els parlamentaris protesten després que s'hagi previst una sessió extraordinària per al 9 d'agost

Ara
2 min
Sessió parlamentària del passat 1 d'agost, en què es votava el projecte de llei sobre la reforma laboral

BarcelonaLes vacances parlamentàries a França s'han ajornat una setmana perquè dimarts no es va aconseguir un acord sobre la llei de "moralització" de la vida pública, una eina de transparència política. Els diputats preveien preparar les maletes i marxar de vacances ahir mateix, i ara hauran d'endarrerir la marxa i esperar fins a dimecres vinent, 9 d'agost, quan se celebrarà una sessió extraordinària per fer la votació.

Alguns càrrecs públics han expressat la seva indignació a través de les xarxes socials, com el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon.

Altres diputats explicaven que "estan cansats després de les eleccions presidencials i legislatives" i alertaven del "perill d'un alt índex d'absentisme" en la sessió parlamentària del 9 d'agost.

Disputa econòmica

En el debat sobre la llei de transparència, diputats i senadors no van aconseguir posar-se d'acord a causa de la reserva parlamentària, una partida d'un mínim de 130.000 euros de què disposa cada parlamentari i que pot destinar a associacions o altres col·lectius. Dimecres, si no hi ha consens en el text definitiu, els diputats de l'Assemblea Nacional hauran de votar la llei.

Malgrat la indignació i les queixes, els diputats i els senadors, després de les esperades vacances, no reprendran l'activitat parlamentària fins a finals de setembre, just després de les eleccions al Senat.

Via lliure a la reforma laboral

Mentre que l'atenció dels ciutadans francesos se centrava en el període vacacional del Parlament, el poder legislatiu donava llum verda perquè el president del país, Emmanuel Macron, pugui aprovar per decret la reforma laboral.

El Senat, l'última cambra que faltava per ratificar-la, va aprovar-la ahir amb 225 vots a favor, de manera que Macron podrà tirar endavant el projecte de llei sense necessitat de més debats.

La reforma ha sigut molt criticada des de l'oposició d'esquerres per qüestions com la negociació en el si de les empreses per establir condicions laborals i la limitació de les indemnitzacions per comiat.

stats