Internacional 05/12/2019

Trump serà el tercer president dels EUA que s'enfronta a un 'impeachment'

Nancy Pelosi demana que es redactin els càrrecs per votar-los a la Cambra de Representants

Carlos Pérez Cruz
3 min
Nancy Pelosi abandonant el faristol de la Casa de Representants

WashingtonTret de deserció massiva d'última hora a les files del Partit Demòcrata, Donald Trump serà aviat el tercer president de la història dels Estats Units que afronta un impeachment. És a dir, després d'Andrew Johnson i Bill Clinton, Trump s'enfrontarà amb tota probabilitat a un judici polític al Senat que decidirà la sort de la seva presidència en un moment d'extrema polarització social i trinxeres partidistes al país.

"Sol·licito al president [del comitè judicial] que tiri endavant amb els articles de l'impeachment", ha dit la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, en una declaració televisada de to solemne. Sol·licita, per tant, que Jerry Nadler, president del comitè, determini a quins càrrecs s'enfronta el president. Un cop perfilats, es presentaran al ple de la cambra baixa, de majoria demòcrata, que els votarà un per un, probablement a les portes de Nadal. Els que s'aprovin seran jutjats al Senat, on els republicans tenen majoria.

El Partit Demòcrata adopta la via ràpida per intentar jutjar políticament Donald Trump. L'anunci de Pelosi arriba tan sols dos mesos després que s'iniciés al Congrés la investigació de l'escàndol ucraïnès. Dos mesos de testimonis nocius per a Trump de funcionaris i càrrecs públics de l'administració davant del comitè d'intel·ligència, que, malgrat tot, no ha tingut accés a documents i testimonis clau a causa de la negativa a cooperar de la Casa Blanca.

Els congressistes han intentat determinar si el president va intentar interferir en les eleccions del 2020, en què es juga la reelecció, i si va abusar del seu poder sol·licitant al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, que anunciés l'obertura d'investigacions contra l'exvicepresident i rival demòcrata Joe Biden. Tot això presumptament a canvi de concedir-li a Zelenski una reunió a la Casa Blanca i d'entregar a Ucraïna ajuda militar aprovada pel Congrés nord-americà per valor de prop de 400 milions de dòlars i que el president va retenir durant setmanes.

El bloqueig de la Casa Blanca ha impedit que el Congrés escolti el secretari d'Estat, Mike Pompeo, el cap de personal de Trump, Mick Mulvaney, o el seu exassessor de Seguretat Nacional, John Bolton, testimonis que haurien pogut aportar llum sobre les accions del president. No hi ha cap prova irrefutable que Donald Trump ordenés extorsionar Ucraïna –no hi ha, per ara, un equivalent al que van ser els enregistraments de Richard Nixon en què ordenava encobrir el Watergate–, però per a Pelosi "els fets són incontestables". Sense especificar els càrrecs pels quals, segons ella, hauria de jutjar-se el president, Nancy Pelosi ha assegurat que "el president va abusar del seu poder pel seu propi benefici polític, a costa de la nostra seguretat nacional", i ha advertit que la "democràcia està en joc". Sense citar-la, la demòcrata s'ha referit a la conspiració de Donald Trump amb Rússia en les eleccions del 2016, que la investigació de l'anomenat Russiagate no va poder provar, subratllar que, "de nou", el president "està intentant corrompre les eleccions per al seu propi benefici".

Tot just fer-se públic l'anunci de Pelosi, Trump ha acusat els "demòcrates radicals d'esquerra" d'atacar-lo amb un impeachment sense tenir "cap prova" i ha vaticinat que se'n sortirà perquè, ha escrit a Twitter, "mai" els republicans havien estat tan units com ara. Així mateix, ha amenaçat Pelosi amb citar-la al Senat durant el judici polític.

Les diferents fases per fer realitat el judici polític

Dos mesos d'investigació

Nancy Pelosi va ordenar obrir la investigació de l'impeachment el 24 de setembre. Un informant anònim havia alertat que Trump va sol·licitar "un favor" al president d'Ucraïna: investigar els Biden a canvi d'ajuda militar i de reunir-se amb el president nord-americà a la Casa Blanca. Els testimonis van descriure una trama liderada per l'advocat personal de Trump, Rudy Giuliani, i dedicada a aquest fi. L'ambaixador davant la UE, Gordon Sondland, va reconèixer el quid pro quo i que "tothom n'estava al cas".

El comitè judicial redacta els càrrecs

Davant la impossibilitat de citar testimonis clau per l'obstrucció de la Casa Blanca, el comitè d'intel·ligència tanca i cedeix el testimoni al comitè judicial, que és l'encarregat de determinar els possibles càrrecs contra el president. Dimecres va celebrar la seva única vista: tres acadèmics constitucionalistes van assegurar que les accions de Trump eren mereixedores d'un impeachment. Aquest dijous, Nancy Pelosi demana que es defineixin els càrrecs contra el mandatari.

Votació dels articles de l''impeachment'

Quan el comitè judicial determini de què acusa Trump (possiblement suborn, abús de poder i obstrucció a la investigació), la Cambra de Representants votarà els càrrecs un a un. La cambra baixa compta amb majoria demòcrata i només es necessita majoria simple per aprovar els anomenats articles de l'impeachment. La data de la votació encara s'ha de determinar, però la intenció és que se celebri abans de Nadal. Els articles que s'aprovin seran jutjats al Senat.

Judici al Senat

Si la Cambra de Representants aprova almenys un article de l'impeachment, el Senat iniciarà el judici polític contra Donald Trump. Seria el tercer de la història contra un president. Per fer-lo fora de la Casa Blanca es necessiten 67 vots favorables, i els republicans ocupen 53 dels 100 seients. En el cas improbable que s'obtinguin els vots necessaris, Trump es podria presentar igualment a la reelecció. Només ho impediria una votació per inhabilitar-lo per a un càrrec públic.

stats