Trump prohibeix els creuers a Cuba

L'administració republicana continua desfent la feina del desgel que va impulsar Obama

La Casa Blanca empeny contra la política de desgel amb Cuba iniciada per Barack Obama i aquest dimarts ha imposat noves restriccions per viatjar a l'illa com a mesura de càstig pel suport de l'Havana al govern veneçolà de Nicolás Maduro. A partir d'ara queden prohibits els creuers turístics i els vaixells d'esbarjo i els avions privats o organitzats per companyies, mentre que es permeten els vols comercials.

Les noves restriccions també aturen els anomenats viatges educatius, un recurs molt popular amb què molts nord-americans salvaven la prohibició de fer el turista a l'illa. Queden lluny les grans celebracions que hi va haver a l'Havana quan fa tot just tres anys atracava el primer creuer procedent de Miami.

Les d'avui són les enèsimes mesures impulsades per l'administració Trump contra el règim comunista i una frenada en tota regla a les polítiques d'apropament de l'anterior govern demòcrata d'Obama, que va aconseguir amb el llavors president Raúl Castro reprendre les relacions diplomàtiques, en un intent de destensionar i acabar amb l'estricte embargament que Washington va imposar l'octubre del 1960.

A Trump no li ha importat desfer la feina feta i els esforços fets per la seva pròpia diplomàcia per tornar a prohibir allò que ja s'havia obert. Recentment, el seu govern va limitar a 1.000 dòlars per persona i trimestre les remeses que envien els cubans amb residència nord-americana als familiars que continuen a l'illa, i que suposaven una injecció per a la malmesa economia cubana.

Trump colla Cuba permetent la reclamació de béns expropiats

De la mateixa manera, Donald Trump és el primer president que s'ha decidit a signar la fi de la moratòria de l'aplicació del títol tercer d e la llei Helms - Burton, a mb la qual cosa obrirà les portes perquè els ciutadans nord-americans reclamin per la via judicial a les empreses que regenten negocis o edificis que eren de la seva propietat abans de la revolució comunista liderada per Fidel Castro .

"Cuba continua jugant un paper desestabilitzador a l'hemisferi occidental, proporcionant un punt de trobada comunista a la regió i apuntalant adversaris nord-americans en llocs com Veneçuela i Nicaragua, fomentant la inestabilitat, minant l'estat de dret i suprimint processos democràtics", ha dit per justificar les noves restriccions el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, que ha assegurat que els "dòlars nord-americans" quedaran fora de "les mans dels serveis cubans militars, d'informació i seguretat".

Una primavera marcida

"Els viatges de creuers nord-americans a Cuba han sigut un mort vivent des que l’administració de Trump va anunciar algunes restriccions imminents sobre els viatges de nord-americans fa algunes setmanes", valora l’advocat de Washington Robert Muse en un correu electrònic a l'agència Reuters. "La llàstima és que els creuers arrosseguen amb ells molts programes educatius de viatges d'importants institucions nord-americanes com National Geographic, Smithsonian, el Metropolitan Museum i desenes d’altres", ha lamentat.

El desgel cubà es consolida