Una proesa a l'Afganistan: fins a 30 noies es passegen amb bicicleta per Kabul

En aquest país està mal vist que una dona vagi amb aquest transport

Un grup d’almenys 30 noies i nenes afganeses s’han passejat per primer cop amb bicicleta per Kabul, en contra de les convencions socials d’aquest país asiàtic on es considera una “vergonya” que les dones vagin amb aquest transport. Mai abans un grup tan nombrós de noies havien sortit al carrer a l’Afganistan amb bicicleta.

Han reivindicat així els drets de les dones a l’Afganistan, en el marc d’una campanya que s’està fent durant setze dies al país en contra de la violència de gènere. Les noies han recorregut tota l’avinguda de Darulaman, una de les més importants i grans de la capital, amb quatre carrils per sentit. La policia ha tallat el trànsit de vehicles en aquest carrer i ha escortat les noies durant tot el trajecte.

“Les dones tenim dret a estudiar i fer esport, però a la nostra societat és gairebé impossible”, lamentava una de les noies afganeses que ha participat en la campanya, mentre pedalava. Unes altres s’han queixat que moltes nenes no puguin anar a l’escola a l’Afganistan i se’ls obligui a quedar-se a casa. Durant l’itinerari, les noies han repartit entre els vianants –sobretot als homes– fulletons informatius en contra de la violència de gènere.

A l’Afganistan està mal vist que una dona vagi amb bicicleta perquè es considera que totes han d’arribar verges al matrimoni i hi ha la creença que anar amb aquest transport pot trencar l’himen. En aquest país no s’accepta socialment que una dona visqui sola, malgrat que tingui una bona feina i estudis superiors. Les dones sempre han de dependre d’una figura masculina, ja sigui el pare, un germà o el marit. Per això es considera tan important que una dona es casi.

Abans de la iniciativa duta a terme a Kabul aquesta setmana, l’organització Mountain 2 Mountain –impulsada per l’activista nord-americana Shannon Galpin– ja havia promogut el 2014 que les dones poguessin agafar la bicicleta a l’Afganistan, creant un grup de ciclisme femení. Només mitja dotzena de dones, amb tot, s’hi havien inscrit. Les integrants moltes vegades eren insultades pels vianants quan circulaven per Kabul, i fins i tot els havien arribat a tirar pedres.