Internacional 21/07/2017

Tres joves palestins morts en la jornada de protesta a Cisjordània

Musulmans organitzen una 'jornada de la ira' per protestar contra la instal·lació d'arcs detectors de metalls a l'Esplanada de les Mesquites

Eugeni García Gascón
3 min
La policia ha llançat gasos lacrimògens contra els manifestants àrabs, als afores de la Ciutat Vella de Jerusalem.

JerusalemEl 'dia de la ira' que els palestins havien decretat per a aquest divendres ha desembocat en batalles campals a Jerusalem i a nombroses poblacions de la Cisjordània ocupada, on hi ha hagut un considerable desplegament de la policia i l'exèrcit israelians. El balanç provisional és de 3 palestins morts i desenes de ferits, algun d'ells greus, per tot arreu.

Les víctimes mortals són Mohammed Sharaf, de 17 anys, què ha sigut abatut al barri de Ras al-Amud, al sud de Jerusalem, pels trets d'un colon jueu; Mohamad Hasan Abu Ganem, de 19, mort als enfrontaments del barri d'A-Tur, i Mohammed Lafi, de 18.

La majoria dels ferits han sigut atesos als hospitals i les clíniques palestines. L'Hospital Al-Maqased de Jerusalem Est ha fet una crida a la població perquè doni sang.

L'actual crisi va esclatar divendres passat, quan un comando de 3 àrabs israelians de Galilea van arribar a Jerusalem i van matar 2 policies abans de ser abatuts. Diumenge, la policia va col·locar arcs detectors de metalls als accessos a l'Esplanada de les Mesquites, una acció que la direcció religiosa i política palestina va considerar un canvi unilateral a l''statu quo' del santuari musulmà que en l'antiguitat era temple jueu.

Fidels musulmans preguen al mig del carrer sota la vigilància de policies israelians, als afores de Jerusalem.

Segons el primer ministre Benjamin Netanyahu, les portes electròniques únicament volen garantir la seguretat dels fidels musulmans i dels visitants no musulmans, i de cap manera volen introduir un canvi a l''statu quo'.

Els palestins van convocar per a aquest divendres un 'dia de la ira' i van ordenar el tancament de totes les mesquites de Jerusalem i rodalia amb la intenció que tots els musulmans anessin a pregar a la mesquita d'Al-Aqsa en protesta pel manteniment de les portes electròniques. La policia ha prohibit l'accés a la Ciutat Vella de tots els palestins menors de 50 anys.

El fort desplegament policial a la Ciutat Vella ha impedit l'entrada de pràcticament tots els musulmans que volien pregar al complex de l'Esplanada. De fet, les autoritats religioses han prohibit als palestins passar sota els arcs detectors i només algun petit grup ha desobeït l'ordre.

Mantenir els arcs detectors

La decisió de mantenir els detectors va ser presa durant la matinada de divendres pel primer ministre Netanyahu en consultes amb la resta del gabinet de seguretat, on hi havia posicions divergents, però finalment va triomfar la de Guilad Erdan, el ministre de la Policia.

Fins i tot dintre de la policia hi havia responsables que eren partidaris de treure els arcs, una posició que defensaven majoritàriament els serveis secrets del Shin Bet i l'exèrcit. No obstant això, Netanyahu s'ha alineat amb Erdan, potser per no transmetre una idea de feblesa davant dels palestins. El diari 'Yediot Ahronot' ha dit que Netanyahu s'havia enfilat a dalt d'un arbre i ara necessitaria ajuda per baixar-ne.

La policia israeliana ha fet servir gas per dispersar els musulmans que volien entrar a la Ciutat Vella, i hi va haver desordres per tot arreu al voltant de les muralles. També hi va haver manifestacions de solidaritat amb la mesquita d'Al-Aqsa a la resta de la Cisjordània ocupada i a la franja de Gaza. D'acord amb el president palestí, Mahmud Abbas, la situació "és extremadament perillosa i es pot descontrolar". Abbas ha parlat per telèfon amb Jared Kushner, conseller del president Donald Trump per al procés de pau, però no han acordat res malgrat que el palestí li ha demanat una intervenció directa dels Estats Units.

Els enfrontaments a Jerusalem es produeixen uns dies després que algunes informacions hagin indicat que els Estats Units han renunciat a la solució dels dos estats, i que Trump hagi estat parlant amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i amb el rei Abdullah de Jordània perquè es facin càrrec de la franja de Gaza i de part de Cisjordània respectivament.

stats