Dues festes més a Downing Street posen un més dels darrers claus al taüt polític de Boris Johnson

Les celebracions, fins a ben entrada la matinada, van tenir lloc mentre la reina vetllava el cadàver del seu marit

5 min
Boris Johnson a Downing Street

LondresNomés és qüestió de temps. De dies o d'unes poques setmanes més que no pas de mesos. La revelació que aquest divendres fa el Daily Telegraph sobre dues festes més a Downing Street la mateixa nit que la reina d'Anglaterra vetllava el cadàver del seu marit, serà, presumiblement, la gota que farà vessar el got de la paciència del Partit Conservador britànic amb el primer ministre, Boris Johnson.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els primers paràgrafs de la informació diuen així: "El personal de Downing Street va beure alcohol fins a primera hora [de la matinada] en dues festes de comiat la nit abans del funeral amb distància social del príncep Felip, revela The Telegraph. La tarda del divendres 16 d'abril del 2021, el Regne Unit estava de dol públic. Les banderes de la unió als edificis governamentals de Westminster van penjar a mig pal per la mort del príncep Felip, marit de la reina Elisabet II, [que havia tingut lloc] la setmana anterior. Amb el país a la segona fase d'un estricte full de ruta de desconfinament, que prohibia la barreja a l'interior [de persones de diferents bombolles], es va demanar al públic que no deixés flors [a l'exterior del castell de Windsor o del palau de Buckingham] a causa de l'amenaça del covid. Es va obrir un llibre de condol virtual per reduir el risc de transmissió de les signatures físiques. El taüt del príncep va estar tota la nit en una capella privada del castell de Windsor. L'endemà, la reina, amb la cara coberta per una mascareta negra, s'acomiadaria de qui havia estat el seu marit al llarg de 73 anys. Amb les normes de distanciament social vigents, es va asseure sola".

La reina d'Anglaterra durant el funeral del seu marit, al castell de Windsor.

Girant l'esquena definitivament al premier, i invocant la figura de la reina i l'esmentada i ja icònica imatge d'Elisabet II a la capella del castell de Windsor, sola, durant el funeral del duc d'Edimburg, el Telegraph ha apuntat directament a la diana dels votants conservadors i dels més conservadors dels parlamentaris tories.

Downing Street no ha pogut negar aquest matí de divendres que les dues trobades tinguessin lloc, i el fet que Johnson no fos aleshores a la seva residència oficial sinó a la del camp difícilment li servirà de coartada ni encara menys de defensa. I poc després d'aquest migdia hora de Londres, una més a Catalunya, el portaveu de Downing Street ha anunciat que l'oficina del primer ministre ha enviat un comunicat de disculpa oficial al palau de Buckingham. "És profundament lamentable que això hagi tingut lloc durant un dol nacional, i el Número 10 ha demanat disculpes a Palau per això".

El Telegraph, el diari de l'old money, per al qual Johnson va treballar des de Brussel·les al principi dels anys noranta i del qual ha sigut columnista a un preu de 250.000 lliures a l'any fins que el 2016 va entrar al govern de Theresa May com a ministre d'Exteriors, ha sigut un mitjà clau a l'hora de construir la figura política de l'encara però no per gaire temps més premier britànic.

La utilització de la reina en el que ja es coneix al Regne Unit com a Partygate no deixa de tenir un punt hipòcrita, perquè pressuposa també que tot el país havia d'estar de dol per la mort del duc, membre de la privilegiada família reial, la mateixa que ara es veu esquitxada per l'escàndol de l'acusació d'abusos deshonestos que una ciutadana americana, Virginia Roberts Giuffre, ha fet contra el príncep Andreu, tercer fill d'Elisabet II.

"La responsabilitat és de Johnson"

Així i tot, la número dos del Partit Laborista, Angela Rayner, una dona a la qual sovint es critica des de mitjans i ambients conservadors pel seu passat de mare soltera i per un accent de classe mitjana-baixa, no ha deixat passar l'ocasió per afirmar des de Twitter: "La reina es va asseure sola durant el dol com molts ho van fer en aquell moment amb un trauma personal i un sacrifici per complir les regles en pro de l'interès nacional. No tinc paraules per a la cultura i els comportaments al Número 10, i la responsabilitat és del primer ministre".

Una de les dues festes de comiat va tenir lloc en homenatge a James Slack, exdirector de comunicacions de Downing Street durant quatre anys, sota Theresa May i Johnson, i ara subdirector del diari populista The Sun. Aquest matí, a través de l'agència AP, Slack ha emès un comunicat de disculpa. "Vull demanar disculpes sense reserves per la ira i el dolor causat. Aquesta festa no hauria d'haver tingut lloc en aquell moment. Ho sento profundament i n'assumeixo tota la responsabilitat". De moment, Slack encara continua al seu lloc de treball. La segona festa de comiat va tenir com a protagonista al fotògraf oficial del primer ministre.

La informació del Telegraph parla també de "disc-jockeys, balls i maletins plens d'ampolles de cervesa," més que no pas de dossiers sobre els afers del govern.

El seguit de festes i trencament de les regles dels diferents confinaments que s'han conegut des del passat 8 de desembre han soscavat la confiança en el caòtic govern de Boris Johnson i han reduït les seves expectatives electorals a un mínim històric des del 2015, amb deu punts per sota dels laboristes en intenció de vot. Arran dels múltiples escàndols, Johnson va assegurar al Parlament, també a primers de desembre, que "mai no s'havien trencat les regles a Downing Street". Però dimecres passat, el mateix Johnson va admetre que "durant 25 minuts" va prendre part en una trobada-festa que va tenir lloc el 20 de maig del 2020, durant un confinament encara més dur que el de l'abril del 2021, tot i que "creia que es tractava d'una reunió de treball". Una de les més altes funcionàries de l'estat, Sue Gray, investiga tots aquests fets i en els dies vinents ha de lliurar un informe. La majoria de diputats conservadors esperen què dirà per decidir si finalment forcen la sortida de Johnson de Downing Street. Les apostes estan cada cop més en contra de la seva continuïtat.

Tot plegat està tenint greus conseqüències polítiques. Abans-d'ahir, el líder dels conservadors escocesos, Douglas Ross, i un seguit de diputats de Westminster van demanar-ne la dimissió. I aquesta passada nit, una de les federacions conservadores més potents del país, la Sutton Coldfield Conservatives Association, ha acordat retirar, per unanimitat, el suport a Johnson. 

El primer ministre es troba pràcticament desaparegut i amb el cap ficat a la sorra. Oportunament, el matí de dijous es va informar que com a contacte estret d'un familiar es confinaria durant uns dies; no se l'ha tornat a veure en públic des de la humiliant intervenció de dimecres als Comuns.

A poc a poc, l'anunciada venjança de Dominic Cummings, exassessor del líder conservador, es va complint. Cummings, home clau en la campanya del Brexit i en la victòria electoral de Johnson el 2019, va ser acomiadat de Downing Street el novembre del 2020. Des d'aleshores s'ha dedicat a minar sistemàticament l'acció del primer ministre. De fet, la revelació que ha obligat aquesta setmana el premier a admetre per primer cop que sí que va prendre part en una de les celebracions del Número 10 la va instigar Cummings mateix des del seu bloc, denunciant els fets el 7 de gener. Tres dies després es publicava l'e-mail en què es convocava a la festa el personal a les ordres del cap de govern. Com acostuma a passar en qualsevol partit polític, el pitjor enemic sempre és a casa.

stats