Internacional 14/01/2014

Almenys 5 morts a Egipte durant la primera jornada de referèndum constitucional

La junta militar ha convertit el referèndum en un plebiscit sobre la seva gestió. Els enfrontaments entre partidaris i detractors de Mursi han fet ja almenys 5 morts

Agències
2 min
Votacions al Caire. AFP

El CaireMés de 52 milions d'egipcis estan convocats aquest dimarts a les urnes per escollir si volen la nova Constitució elaborada pels partidaris del cop d'estat del juliol de l'any passat. Però la junta militar, liderada pel general Abdel Fatah al-Sissi, ha convertit el referèndum constitucional en un plebiscit sobre la seva gestió, mentre que els partidaris del president deposat, Mohamed Mursi, han demanat boicotejar la cita a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A primera hora d'aquest dimarts, a només dues hores que s'obrissin les urnes, s'ha registrat una explosió molt a prop d'un tribunal d'un barri humil del Caire, Imbaba. L'incident, però, no ha deixat cap ferit. Poques hores després, però, el govern ha informat de la mort d'almenys quatre persones en un tiroteig al sud del país. Segons el ministeri de l'Interior, presumptes seguidors dels Germans Musumans han disparat des de les cobertes d'edificis a la ciutat de Sohag contra la gent que es dirigia als col·legis electorals, deixant quatre morts i nou ferits. A banda, els enfrontaments entre partidaris del rais deposat i la policia han deixat almenys un mort durant aquesta matinada de dimarts al Caire.

El govern busca una àmplia victòria del sí

Els més de 30.000 centres de votació repartits a tot el país han obert les portes a les 9 del matí i tancaran a les 21 h, hora local. Dimecres, però, s'ha designat una segona jornada electoral. El govern interí busca així una alta participació i una àmplia victòria del sí que legitimi el full de ruta traçat pels militars. Si guanya la reforma constitucional, el general Al-Sissi, president interí, rebria un bon impuls per guanyar les presidencials que podrien celebrar-se aquesta primavera.

Però els Germans Musulmans han demanat boicotejar el referèndum i han convocat protestes arreu del país. De totes maneres i per precaució, els líders locals han precisat que les manifestacions se celebrin lluny dels col·legis electorals per evitar enfrontaments.

stats