ELECCIONS A IRLANDA
Internacional 01/02/2011

Irlanda celebrarà eleccions generals anticipades el 25 de febrer

El parlament irlandès s'ha dissolt aquest matí després de la crisi política provocada pel rescat de la Unió Europea

Acn
1 min

LondresIrlanda celebrarà eleccions generals anticipades el proper 25 de febrer. Així ho ha confirmat en un comunicat el ministre de Medi Ambient, Patrimoni i Govern Local, Éamon Ó Cuív. Els comicis s'avancen després de la crisi política provocada per la greu situació econòmica que viu el país, que va haver d'acceptar a finals d'any un rescat de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre, Brian Cowen, ja ha anunciat que no es presentarà a les eleccions, i que abandona la primera línia de la política. En el seu últim discurs al parlament, Cowen ha assegurat que els comicis marcaran el “futur econòmic” d'Irlanda. Cowen ha demanat als ciutadans que votin pensant si volen que Irlanda “sucumbeixi” a la recessió econòmica o “avanci”.

El país va registrar el 2010 un dèficit del 32%, després de rescatar els principals bancs, com l'Anglo Irish Bank. La situació va obligar el govern de Cowen a acceptar un rescat de 85.000 milions d'euros de la Unió Europea. El mes de desembre, el parlament va aprovar uns pressupostos supervisats per la UE que preveuen una retalla de 6.000 milions d'euros pel 2011, un primer pas per reduir la despesa pública un total de 15.000 milions en quatre anys. L'objectiu és que el dèficit irlandès sigui del 3% l'any 2014.

A menys d'un mes dels comicis, en què hi podran votar 3,1 milions de ciutadans, les enquestes donen com a guanyador el Fine Gael, que lidera Enda Kenny. Els sondejos també destaquen que els candidats independents podrien rebre fins un 15% de suport de la població. La resta de forces que hi concorreran seran els laboristes, el Sin Féin de Gerry Adams i el partit que actualment governa, el Fiánna Fail.

stats