Internacional 21/01/2011

El 99% de l'electorat vota a favor de la independència del Sudan del Sud, segons els primers resultats

Només a l'estat de Sud Darfur el resultat seria contrari a la separació del nord

Acn / Reuters
2 min
Recompte de vots en un col·legi electoral del Fasher, al nord del Darfur.

Juba (Sudan del Sud)Gairebé el 99% dels sudanesos del sud haurien votat a favor d'independitzar-se del nord en el referèndum, d'acord amb les primeres dades oficials, després que s'hagin recomptat entre el 80 i el 100% dels vots, segons la zona.

Els polítics del sud, però, han demanat als ciutadans que no celebrin encara la victòria, per no atiar una reacció violenta del nord. Les xifres confirmen les previsions i mostren la massiva votació de la consulta, que es va dur a terme la setmana passada i és fruit d'un acord de pau del 2005 que va acabar amb més de dues dècades de guerra civil entre el nord i el sud. Els resultats finals oficials s'espera que es facin públics al principi del mes de febrer.

Paradoxalment, a Juba hi ha més calma ara que es comencen a conèixer els resultats del referèndum d'independència que no pas mentre va durar la consulta, quan els partidaris de l'escissió van protagonitzar episodis d'alegria. "Aquest és el resultat que esperàvem i els resultats finals no canviaran gaire", ha dit a Reuters el vicepresident de la comissió electoral, Chan Reek Madut.

L'única zona en què la majoria ha votat en pro de la unitat del país ha estat a l'estat de Sud Darfur, ubicat entre el sud i el nord. Segons les primeres xifres, el 63,2% ha votat en contra de la independència i el 36,8% ho ha fet a favor. El vicepresident de la comissió electoral, però, ha assenyalat que aquest resultat "no és sorprenent" i es deu a irregularitats, ja que "algunes persones van fer-se passar per ciutadans del sud i en canvi eren del nord". "Van aprofitar-se de la manca de seguretat" de Darfur, ha afegit Madut. I és que Darfur ja fa set anys que es veu immers en un conflicte entre els rebels i el govern.

El partit que governa al nord del Sudan, el Partit del Congrés Nacional, no ha volgut fer una valoració dels primers resultats i es reserva fins que siguin oficials.

El Sudan del Sud és un territori en què hi ha molts pous de petroli, majoritàriament controlats per la Xina. El Sud i el Nord encara han de decidir com es repartiran els beneficis del petroli. Els analistes alerten que el Sud no té elits prou preparades i això podria perjudicar la seva independència real del nord. Encara no està clar tampoc si la regió fronterera d'Abyei es quedarà amb el Sud o amb el nord. Això s'haurà de decidir en un altre referèndum que encara no s'ha concretat.

stats