Internacional 27/01/2015

Emoció i vestits de ratlles al camp d'Auschwitz

Un centenar de supervivents del nazisme recorden els 70 anys de l'alliberament

Efe
2 min
Dos supervivents vestits d'expresoners, en l'acte oficial al camp polonès. MIMACHAL LEPECKI / REUTERS

AuschwitzEmoció i llàgrimes en un aniversari de la barbàrie humana. Un centenar supervivents de camps de concentració nazis han fet avui dimarts una ofrena floral i han encès espelmes al mur de la mort d'Auschwitz, a Polònia, on han honrat la memòria dels seus companys morts en un acte amb el qual arrenca la commemoració del 70 aniversari de l'alliberament del camp.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els supervivents han estat acompanyats pel president de Polònia, Bronislaw Komorowski, ja que el camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau se situa al poble polonès de Oswiecim, a uns 45 quilòmetres de Cracòvia.

Supervivents creuen la porta d'entrada al camp amb la frase "El treball dignifica". LASZLO BALOGH / REUTERS

La comitiva ha accedit al camp a través de la porta on figura la famosa inscripció "Arbeit macht frei" ("El treball allibera") ihan caminat en silenci el tram fins a arribar al bloc 11 i al mur de la mort.

Alguns dels expresoners, polonesos majoritàriament, portaven les mocadors de ratlles blanques i blaves, i diversos vestien l'uniforme ratllat que les autoritats nazis lliuraven als presos en accedir al camp.

El mur de la mort se situa al pati del bloc 11 ia partir de la tardor de 1941 va ser l'escenari d'afusellaments massius de presoners per part de les temibles SS.

El mur va ser desmantellat pels alemanys al febrer de 1944 i en l'actualitat el seu lloc l'ocupa una rèplica.

Auschwitz commemora avui el 70 aniversari del seu alliberament, realitzada per soldats soviètics, ia les 14.30 GMT començarà la cerimònia oficial,

A l'acte han participat també els presidents francès François Hollande, l'alemany Joachin Gauk, l'ucraïnès Petró Poroshenko, a banda de l'amfitrió Komorowski. El gran absent ha estat el president rus Vladímir Putin.

stats